Vještak: Ubica Maksimiji Raičević polomio lobanju dok je spavala

Njegov DNK profil je vještak našao i na pletenoj kapi.
184 pregleda 6 komentar(a)
Marko Adžić, Foto: Ivan Petrušić
Marko Adžić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.07.2014. 20:11h

Vještak sudske medicine, dr Nemanja Radojević, kazao je juče da je Maksimija Raičević (77) preminula usljed preloma kostiju lobanje i lica, objašnjavajući da su te povrede nastale od više udaraca aktivno zamahnutog mehaničkog oruđa.

On je to saopštio u Višem sudu, u nastavku suđenja Podgoričaninu Marku S. Adžiću, optuženom da je 31. decembra 2013. na podmukao način i iz koristoljublja ubio babu Maksimiju (77).

"Na glavu je sila udaraca oruđa djelovala najmanje tri, a najviše sedam puta. Ukoliko je oruđe bilo veće površine kao kamen ili daska, onda je broj udaraca mogao biti oko tri, ali ako je oruđe bilo manje, kao što je šipka ili drvena letva, onda je udaraca bilo do sedam.Intenzitet udarca na glavu stradale je bio srednje jakog do izuzetno jakog, kada su nastali prelomi lobanje. Ne može se isključiti mogućnost da su prelomi nosnih i jagodičnih kostiju nastali kao posljedica od udarca pesnicom", kazao je dr Radojević.

Odgovarajući na pitanja sudije Vladimira Novovića, vještak je rekao da na tijelu pokojne nijesu nađene odbrambene povrede:

"Prisustvo nesvarene hrane u tijelu, te trag krvi iznad njene glave ukazuje da je već bila otišla na noćno spavanje. Prilikom zadobijanja bilo koje od šest rana na glavi, mogla je da izgubi svijest", kazao je Radojević.

Na glavnom pretresu pročitan je nalaz i mišljenje dr Sandre Kovačević, vještaka forenzičke genetike, u kom se navodi da je na čarapi utvrđeno prisustvo krvi ljudskog porijekla koje daje ekstremno jaku podršku hipotezi da je donor biološkog materijala okrivljeni Adžić.

Njegov DNK profil je vještak našao i na pletenoj kapi.

"Na desnoj rukavici nađena je krv ljudskog porijekla, koja daje ekstremno jaku podršku i potezi da biološki tragovi potiču od Adžića i Raičević", navodi se između ostalog u nalazu.

Uvidom u istoriju bolesti Specijalne bolnice za psihijatriju Dobota u Kotoru, piše da je Adžić 2005. hospitalizovan zbog liječenja od posljedica zavisnosti od alkohola i medikamenata.

"Dugo koristi zloupotrebu heroina, kokaina, alkohola i tableta, te da verbalizuje suicidalne misli", navodi se u medicinskoj dokumentaciji.

U optužnici piše da je Adžić počinio krivično djelo - teško ubistvo, a da nakon što je usmrtio babu, od nje je uzeo neutvrđenu količinu novca.

Bonus video: