Idealna sobna temperatura i ventilacija u zimskim mjesecima

Pripremite vaše potkrovlje za zimu
249 pregleda 1 komentar(a)
Velux prozori, Foto: Velux
Velux prozori, Foto: Velux
Ažurirano: 01.11.2018. 07:00h

Život u potkrovlju ima svoje posebne čari, od ugodnog ambijenta, do dodatnog životnog ili poslovnog prostora koji može da se iskoristi na mnogo načina. Prilikom izgradnje ili adaptacije, važan segment je korišćenje adekvatnog materijala i namjenskih krovnih prozora. Kada se prostor prilagodi planiranim potrebama, važno je održavati ga na pravi način. Kako nam se bliže hladni i kišni dani postavlja se pitanje; kako adekvatno zagrijati sam prostor, zadržati svjež vazduh, a da ne dođe do kondenzacije, pregrijavanja ili pretjeranog hlađenja?

Ventilacija

Klima i prirodna ventilacija u unutrašnjim prostorima kao i buka, čestice od hemikalija, vlažnost i toplota vazduha, imaju velik utiucaj na kvalitet života. Ugradnjom namjenskih krovnih prozora koji imaju filtere, pored toga što ćete uvijek imati svjež vazduh, održaćete i idealnu sobnu temperaturu, dok kroz ventilacioni preklop i mogućnost daljinskog podešavanja možete regulisati opseg otvaranja, što dodatno pojednostavljuje mehanizam.

Kondenzacija

Adaptirane prostorije ispod krova u najvećem broju slučajeva su veoma dobro izolovane sa kvalitetnim vratima i prozorima. Uslijed zagrijavanja tokom hladnih dana i svakodnevnih aktivnosti, često ipak dolazi do koncentracije vodene pare koja bez adekvatne ventilacije ostaje u zatvorenom prostoru, zbog čega dolazi do stvaranja plesni i alergija. Velux krovni prozori imaju ugrađen ventilacioni poklopac koji omogućava cirkulaciju vazduha čak i kod zatvorenih prozora, dok filter sprječava ulazak spoljnih čestica poput prašine.

Dugotrajnost i održavanje

Kako bi iskoristili prednosti potkrovlja i stvorili ugodan i zdrav ambijent, važno je i pravilno postavljanje i održavanje krovnih prozora. Za slobodan protok svjetlosti i vazduha, potrebno je najmanje dva puta godišnje očistiti filtere, te povremeno podmazati mehanizme i očistiti sa spoljnje strane lišće ili druge nečistoće. Ukoliko se potkrovlje nalazi u gradu, maksimalna akustična izolacija koju stvaraju ovi prozori, osiguraćete vam mir od svakodnevne buke.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.