Nastavljeno suđenje za napad na novinarku "Dana"

Miletić je potvrdio očeve riječi da se sa Gardaševićem, kod koga je bio dva puta, upoznao radi kupovine auta
234 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2014. 18:58h

Goran Gardašević, sin Milovana Gardašević (62), okrivljen za planiranje i organizovanje prebijanja novinarke „Dana“ Lidije Nikčević, detaljno je objasnio papir koji je pronađen kod njegovog oca i koji je navodno predstavljao skicu napada.

Mlađi Gardašević, koji živi u Hamburgu i radi kao grafičar i dizajnira web stranice, objasnio je da je skica predstavljala nacrt za zavšni rad koji su njegov kolega i on radili, a tiče se prodaje internet stranica na lizing. On je do detalja objasnio svaku stavku sa pomenute skice i priložio sudu finalnu verziju rada.

Na suđenju se kao svjedok pojavio i Slobodan Miletić, sin Željka Miletića (47), vlasnika pogrebnog preduzeća “Narcis” kome se stavlja na teret da je naručio i finansirao prebijanje novinarke

Miletić je potvrdio očeve riječi da se sa Gardaševićem, kod koga je bio dva puta, upoznao radi kupovine auta. Kazao je da je njegovog oca zainteresovala mogućnost saradnje sa Gardaševićem i prodaja automobila na lizing.

Na prvom ročištu Mitrović je kazao da je ranije priznanje dao pod prisilom policije koja ga je tukla i ucjenila da to uradi, što su inspektori negirali tvrdeći da je Mitrović bio taj koji je inicirao razgovore sa njima

Međutim, ona je Mariji Kostić, kako je ova izjavila na suđenju, kazala da je to uradila pod prisilom jer je policija navodno uslovila da će, ako to ne uradi biti optužena za krađu koju je sa drugaricom izvršila u marketu „Mex“.

„Kazala mi je da se kaje zbog svega što je uradila, da joj savjest nije čista, da bi voljela da dođe i ispravi grešku, ali da je zabrinuta za svoju bezbjednost. Pitala me i kako je Mitrović u zatvoru kada je policija i sa njim napravila isti dogovor kao sa njom“, kazala je Kostić.

Pošto nije bila u finansijskoj mogućnosti da plati put do Crne Gore, Kostić je Dobrevoj uplatila 80 eura za put, a novac je obezbijedio, kako je rekla, brat optuženog Gardaševića, Branko.

„Kada mi je rekla da je pokušala da dođe, ali da je vraćena sa granice nakon toga se više nijesmo čuli“, kazala je Kostić.

Za napad na Nikčevićku, koju je maskirana osoba sa fantomkom na glavi 3. januara udarila palicom tri puta po glavi i pobjegla u nepoznatom pravcu, okrivljeni su Željko Miletić, Milovan Gardašević, Vukašin Đurđevac (27), Zoran Abramović (51) i Nikola Bulatović (27) koji se terete da su učestvovali u neposrednom izvršenju krivičnog djela, dok je Vladimir Mitrović (31) okrivljen za pomaganje. Miletić je, navodno, za prebijanje novinarke “Dana” platio 4.000 eura, dok je Đurđevac, kako se navodi u optužnici, bio taj koji je Nikčevićku više puta udario palicom po glavi.

Prisila policije?

Na prvom ročištu Mitrović je kazao da je ranije priznanje dao pod prisilom policije koja ga je tukla i ucjenila da to uradi, što su inspektori negirali tvrdeći da je Mitrović bio taj koji je inicirao razgovore sa njima.

Sudija Miletića, Dragan Mitrić ponudio je novo jemstvo za njegovog branjenika u iznosu od 230.000 eura i podsjetio da je prvo ponuđeno jemstvo iznosilo 50.000 eura, kao i da će nastaviti da povećavaju cifru dok ne vide koji to iznos može ubjediti sud da okrivljeni, koji je oženjen, otac četvoro djece i koji je i životno i poslovno vezan za Crnu Goru, neće iz iste pobjeći. Kazao je i da je odluka o pritvoru odgovornost suda a ne tužilaštva.

Novo ročište, na kome će se kao svjedoci pojaviti brat i otac optuženog Vladimira Mitrovića, Tihomir i Milovan, zakazano je za 4.avgust.

Kostić: Dokazi pokazali da su optuženi pogrešni ljudi

Sava Kostić, advokat okrivljenih Abramovića, Đurđevca i Bulatovića, kazao je da nalazi Forenzičkog centra u Danilovgradu na „nedvosmislen način“ pokazuju da su njegova tri branjenika, kao i ostala trojica, neosnovano optuženi. Kazao je da je utvrđeno da se na crnoj gumenoj palici, kao i na jaknama koje su nađene kod Abramovića, ne nalazi DNK novinarke „Dana“, kao i da se na tašni i kaputu oštećene ne nalazi DNK okrivljenih.

„Imajući u vidu ove i sve dosad provedene dokaze jasno se utvrđuje da su neosnovano optuženi pa mi je neshvatljivo šta još treba da se pokaže da bi policija i tužilaštvo izveli zaključak da su nevine i pogrešne ljude procesuirali“, kazao je Kostić okupljenim novinarima.

Kazna za nasilničko ponašanje je od šest mjeseci do pet godina, a praktikuje se, kako je kazao Kostić, izricanje uslovne kazne

„Ne vidim razloge zašto se ne bi pojavili i objasnili kako su to rasvijetlili ovo krivično djelo, gdje su ti dokazi, ta gumena palica. Neka se objasni da li su postojale mjere tajnog nadzora, jer su inspektori nikšićke policije rekli da jesu dok u zvaničnom optužnom aktu ne postoji takav podatak“, kazao je Kostić.

Njemu je, kako je rekao, čudna i pravna kvalifikacija djela jer se optuženima stavlja na teret nasilničko ponašanje koje spada u grupu krivičnih djela protiv javnog reda i mira, a imajući u vidu pravnu prirodu djela i iskaz oštećene, on smatra da je izvršeno krivično djelo napad na njen život i tijelo.

Kazna za nasilničko ponašanje je od šest mjeseci do pet godina, a praktikuje se, kako je kazao Kostić, izricanje uslovne kazne.

„Pročitao sam u rješenju kojim je odbijeno jemstvo da se radi o specifičnom krivičnom djelu koje se prvi put javlja u sudskoj praksi, a smatram da se prvi put javlja ne zbog toga što se desilo već zato što je to pravna konstrukcija kakva ne može u realnosti da postoji. Šekarić i Pavićević treba da objasne kako su i zašto to kvalifikovali, jer se radi o odgovornim licima u njihovim organima“, kazao je Kostić.

Galerija

Bonus video: