Löwac na zlato

Tačno na dan, kad je, prije osam godina, postao selektor, Joakim Lev će 13. jula, na Marakani, pokušati da s “manšaftom” konačno osvoji zlato, poslije srebra i dvije bronze
0 komentar(a)
Joakim Lev, Foto: Reuters
Joakim Lev, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2014. 11:43h

Plavi džemper od kašmira - u Južnoj Africi 2010, teget košulja - u Brazilu 2014.

Joakim Lev je promijenio „zaštitni znak”, ali nije promijenio ambicije. Tačnije, „amajliju” je zamijenio, jer konačno želi - zlato. Dosta mu je srebra i bronze!

U toj, „šampionskoj opsesiji”, koja nije plod mašte, već realnosti, njemački selektor, ipak, ne zaboravlja na - faktor sreće iliti sujevjernosti.

A evo kako se kod Leva plavo prelijeva u teget:

Tokom Mundijala 2010. protiv Srbije - ko zna zašto - Lev je nosio crnu bluzu, a za „elf” se na terenu sve završilo crno (pobjeda Srbije - 1:0).

A kad mu je, takođe na prošlom Mundijalu, plavi „džemper bio na ramenima” - Njemačka je po četiri gola dala Južnoj Africi, Engleskoj i Argentini. U polufinalu, Levu plava boja nije pomogla, jer su Njemci ostali modri - Španija je pobijedila (1:0).

Kad se krajem 2010. na aukciji u humanitarne svrhe našao i džemper Joakima Leva, otkupio ga je vlasnik lanca „Metro grup” za milion eura. Sam „kašmir” u maloprodaji je 299 eurića. Novac od „plavog džempera” otišao je, naravno, u humanitarnu kasu, a Levov džemper završiće u - muzeju. Preciznije: trenutno dobro zaštićen, plavi kašmir čeka otvaranje Monumentalnog muzeja njemačkog fudbala, koji će biti otvoren krajem godine u Dortmundu.

Od početka brazilskog Mundijala, pa i preksinoć, Levova amajlija je teget košulja, a od preksinoć zaštitni znak cijelog „elfa” je pobjeda od 7:1. U utakmici u kojoj su Brazilci desetak minuta djelovali kao da su zagazili u pustinjski pijesak i samo im se priviđa fatamorgana, u susretu u kojem je klasični „blitzkrieg” donio „bijelu smrt” Belo Horizonteu i cijelom Brazilu.

Ipak, LÖW - ili löwac na zlato, i pored cunamija koji nije prestao - intimno vjeruje da će mu i teget košulja doprinijeti „goldu” na Marakani. Dosta mu je, uostalom, drugih, plemenitih metala. Ima srebro i dvije bronze. Već, poslije dvije godine od preuzimanja „manšafta” - Lev je 2008. osvojio 2. mjesto na EP u Austriji i Švajcarskoj, izgubivši finale od Španije - 0:1. U Južnoj Africi 2010. stigao je do svog, prvog mundijalskog polufinala. Opet Španija, opet 0:1. i, konačno, prije Brazila na EP 2012. opet treći, ovog puta Italija (1:2).

Sada je, na svom drugom Mundijalu, Joakim Lev sigurno drugi, a prvi put je - pred vratima „raja”.

U ovom serijalu, u možda i predugačkim HD sambama, podsjetio sam na genezu njemačkog, fudbalskog uspona od 1954, od „Čuda u Bernu”...

A upravo preksinoćnji „orkan”, na njemački način, može se lakonski objasniti, s čuvenom „analizom” Sepa Herbergera, poslije kraha Hitlerove selekcije, na Mundijalu 1938. kad je - kaže legenda - „otpozdravio” Fireru (na sve upite njegovog ađutanta: Šta se to dogodilo u Parizu?!) lapidarno odgovorio: Lopta je okrugla.

I, dok će Felipeu Skolariju, već bivšem brazilskom selektoru, sve do kraja trenerske karijere, pa i života, ostati nejasno zašto je u Belo Horizonteu, lopta BAŠ TAKO bila okrugla, Joakim Lev ima pravo da sanja - javu. Jer, samo ga, za sad na papiru, najmanje 90, a najviše 120 minuta (plus eventualni jedanaesterci) dijeli, od momenta kad bi, ne samo njegova teget košulja mogla da se nađe na pripremljenom „regalu” do plavog džempera, već da - za svagda - postane član Kuće slavnih, gdje su već Sep Herberger, Helmut Šen i Franc Bekenbauer...

No, kako je ovaj Mundijal počeo i, sve dosad, protiče u „nemogućim mogućnostima”, samo nam preostaje da sačekamo i posljednji, od 64 čina - da bismo dobili epilog ove, mundijalske Drame, koja je počela još 12. juna.

Taj završni čin je u nedjelju, 13. jula na Marakani. Tada ćemo doznati da li je lov Joakima Leva na zlato (koga su njemački mediji ispratili na Mundijal kao vječito srebrno-bronzanog Jogija) ipak trijumfalan.

Do tada, Joakim Lev će sa „elfom” pripremiti presudnu strategiju, za odlučni lov na - zlato. Bez obzira ko će mu biti, na suparničkoj strani, „iza nišana”, deseti po redu „Bundestrener” u istoriji njemačkog fudbala uvjeren je da je, upravo 13. jul, njegov Dan D.

Jer, Joakim Lev i sada, osam godina kasnije, dobro pamti da je njegov „Dan početka velikih pobjeda” - takođe 13. jul. Tog 13. jula 2006. Jogi je zamijenio Klinsija.

Tačno, osam godina kasnije, u svom, već 112. meču na klupi „elfa” - 13. jula 2014. Joakim Lev će pokušati da sa „manšaftom” osvoji četvrtu titulu za Njemačku.

Uz teget košulju, bez plavog kašmira.

A ko to, bar zeru, nije sujevjeran?!

Bonus video: