Nastavljeno suđenje

Šahmanović „Škorpionu” žirirao za 30.000 eura kredita

Glavni dug uz kamate i provizije u iznosu 34.401 euro, banka je naplatila na osnovu rješenja Privrednog suda u Bijelom Polju od JKP
58 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2019. 10:28h

Sadašnji direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) u Plavu Mehmet Đonbaljaj kazao je da je tek pošto je dobio poziv za svjedočenje u bjelopoljskom Privrednom sudu, saznao da je njegov bivši kolega Amir Šahmanović (63) optužen za zloupotrebu službenog položaja.

On je to izjavio juče u Višem sudu, gdje je nastavljeno suđenje Šahmanoviću, optuženom da je u ime preduzeća nezakonito dao jemstvo privatnoj firmi „Škorpion“ za kredit kod banke u iznosu oko 30.000 eura.

„Za ovaj slučaj sam saznao kada sam pozvan da svjedočim, a u međuvremenu je firma 'Škorpion' vratila sva sporna sredstva“, kazao je Đonbaljaj.

On je rekao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju bivšeg kolege.

Skender Šarkinović, koji je u vrijeme kada je JKP dalo saglasnost “Škorpionu” bio predsjednik Opštine, kazao da je on predložio Šahmanovića za čelnika preduzeća.

„Poznavao sam Šahmanovića kao poštenog i korektnog čovjeka i rukovodioca i mi smo uvijek dobro sarađivali“, kazao je Šarkinović.

Za problem sa “Škorpionom”, tvrdi, saznao je kada je Đonbaljaj stupio na mjesto direktora i saopštio mu da su nastali problemi oko jemstva, jer nije uplaćivao rate za kredit.

Rekao je da nije siguran da li je u periodu kada je bio predsjednik, odluku o jemstvu preduzeća, čiji je osnivač Opština, trebalo da potvrde skupštinski organi.

Šahmanović je ranije, negirajući krivicu, tvrdio da je dao jemstvo jer za to nije morao da traži potvrdu Skupštine i da je bio uvjeren da će “Škorpion” uredno plaćati kredit, a da je, s druge strane, Atlas banka bila dužna da ga obavijesti kada rate kredita nisu prispijevale na račun.

Prema preciziranoj optužnici, Šahmanović je od jula 2007. do maja 2013. godine, prekoračenjem i protivpravim iskorišćavanjem službenog položaja, firmi „Škorpion“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.401 euro, nakon čega ga je Upravni odbor razriješio dužnosti mjesta direktora.

Suprotno statutu preduzeća, kako piše, Šahmanović je bez ičije odluke i saglasnosti dao komercijalnoj banci jemstvo za kredit, čiji je korisnik kredita bila firma „Škorpion“, vlasništvo Harisa Hadžialjevića.

Glavni dug uz kamate i provizije u iznosu 34.401 euro, banka je naplatila na osnovu rješenja Privrednog suda u Bijelom Polju od Javnog komunalnog kao jemca, dok je u međuvremenu „Škorpion“ uplatio čitav iznos kredita.