U akciji Ermis učestvovali i crnogorski carinici: Oduzeli 70.000 proizvoda

Iz OLAF-a su apelovali na legalne proizvođače da je za uspjeh budućih operacija potrebna saradnja
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 19:24h

Preko 70.000 falsifikovanih proizvoda zaplijenjeno je u sklopu velike međunarodne carinske operacije Evropske unije, kodnog naziva “Ermis”.

To je saopštila evropska Kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF).

Carinsku akciju realizovala je Uprava carina Grčke, u saradnji sa carinskim stručnjacima zemalja članica OLAF-a iz Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Rezultati rada carinika predstavljeni su na sastanku u Atini, održanom prije nekoliko dana.

Operacija je, kako se navodi na sajtu OLAF-a, bila usmjerena na poštanski i kurirski saobraćaj u cilju identifikovanja lažnih i falsifikovanih proizvoda, koji se šalju u malim pošiljkama.

U toku operacije 70.000 falsifikovanih proizvoda zaplijenjeno je u 634 provjere.

Kako je saopšteno iz OLAF-a radi se o robi - mobilnim telefonima, naočarima za sunce, rezervnim djelovima za vozila, ljekovima i farmaceutskim proizvodima.

Najveći dio falš robe dolazio je iz zemalja Dalekog istoka.

“Takvi falsifikovani proizvodi mogu predstavljati rizik za potrošače EU, jer su proizvedeni mimo zakonom predviđenih normi o zdravlju i bezbjednosti”, saopšteno je iz OLAF-a.

Dodaje se da takav vid trgovine podriva legalnu proizvodnju.

Iz evropske Kancelarije za borbu protiv prevara saopštili su da je odrađeno još oko 210 zapljena proizvoda.

Ta roba je, ipak, vraćena jer se proizvođači i nosioci prava proizvodnje nisu odazvali pozivu carinika da identifikuju proizvode i potvrde da se radi o falsifikatima.

Iz Kancelarije su apelovali na legalne proizvođače da je za uspjeh sličnih operacija potrebna saradnja, jer samo nosioci prava mogu potvrditi da se zaista radi o robi koja nije autentična.

Bonus video: