Vremeplov: Rusi traže 300 miliona odštete

75 pregleda 0 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters, Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 06:54h

Vlasnik KAP-a, CEAC, iza kojeg stoji ruski milijarder Oleg Deripaska, traži oko 300 miliona eura odštete od CG, jer smatra da im Vlada prilikom kupovine fabrike nije prikazala realno stanje i vrijednost imovine KAP-a i njegovih prerađivačkih fabrika, saznaju Vijesti. Rusi su zatražili međunarodnu arbitražu u Frankfurtu koja je predviđena kupoprodajnim ugovorom, i tužbenim zahtjevom protiv Vlade CG, Fonda za razvoj, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, kao dotadašnjih vlasnika KAP-a, i Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, po više različitih osnova u vezi sa kupovinom KAP-a, ali i Rudnika boksita, traže naknadu štete.

Procjenu KAP-a uoči privatizacije obavila je revizorska kuća KPMG, a nakon što je CEAC preuzeo upravljanje, već 2006. je angažovala kuću Dilojt čiji se revizorski nalaz umnogome razlikovao od prvobitne procjene. Rusi su u tužbi po stavkama naveli gdje i na koji način smatraju da su oštećeni.

Vijesti saznaju da je Vlada CG već angažovala advokatsku kancelariju iz Njemačke koja će ih zastupati u sporu, ali i formirala tim na čelu sa potpredsjednikom V. Lazovićem, ministrima i drugim akterima privatizacije koji će se pozabaviti tužbom.

Bonus video: