Mesi preko Robena želi da izađe iz Maradonine sjenke

U loži stadiona u Sao Paulu sjedjeće - El Pibe glavom i bradom, dok će dolje na terenu zaigrati njegov jedini legitimni nasljednik - Leo Mesi
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 11:41h

Duh Dijega Armanda Maradone ukazaće se večeras iznad „Korintijans arene”, kada Argentina i Holandija krenu u drugo polufinale Svjetskog prvenstva.

U loži stadiona u Sao Paulu sjedjeće - El Pibe glavom i bradom, dok će dolje na terenu zaigrati njegov jedini legitimni nasljednik - Leo Mesi.

Dvadeset osam godina otkada je Maradona sam donio Argentini posljednju titulu svjetskog šampiona (1986. u Meksiku), Mesi je napokon dočekao veliku priliku da izađe iz sjenke slavnog zemljaka.

I da potvrdi da je - najbolji na svijetu, možda i svih vremena. Jer, samo na takmičenju kakvo je Svjetsko prvenstvo, postavljaju se tako visoki standardi.

„Sto osamdeset minuta za Mesija da postane novi Maradona”, najavljuju svjetski mediji polufinalni duel Argentine protiv Holandije, a možda i finalni meč „gaučosa” u Rio de Žaneiru.

„U samo tri sata u prostoru od četiri dana, od 9. do 13. jula, Lionel Mesi bi mogao da se stavi na isto postolje kao Dijego Maradona - da bude legenda, heroj, pobjednik svjetskog kupa”, piše „Goal.com”.

„Ta konačna kategorija je sve što sada stoji između argentinskog fudbalskog genija 21. vijeka i njihovog najvećeg eksponata iz prethodnog milenijuma”, navodi se u komentaru.

Godine 1978. Argentinci su bili svjetski šampioni predvođeni Marijom Kempesom, '86 su imali Maradonu, najvećeg od svih, na redu je - Leo Mesi.

„Sad i ko zna kad”, mole se argentinski navijači, njih preko 100 hiljada, koji sedmicama patroliraju brazilskim gradovima. Juče i danas su u Sao Paulu, vjeruju da će se sjutra napokon iskrcati u Riju.

Mesi protiv Robena

Da bi postao novi Maradona, Mesi, za početak, mora da bude bolji od - Arjena Robena.

Upravo će duel dva ljevonoga virtuoza obilježiti sudar u najvećem brazilskom gradu, možda i odlučiti finalistu 20. Mundijala.

„Duel najboljih driblera na Svjetskom prvenstvu”, najavljuje „Rojters” polufinale u Sao Paulu.

“Kako da ga zaustavimo? Moraćemo da mu smanjimo prostor, da suzimo linije tima”, najavljuje Bruno Martins Indi, defanzivac reprezentacije Holandije.

Mesi je sa četiri gola doveo „gaučose” do polufinala, ali njegov doprinos timu ne odslikavaju samo golovi.

As Barselone kompletirao je 180 pasova saigračima, računajući i ubitačnu asistenciju Di Mariji za pobjedu protiv Švajcarske u osmini finala, dva minuta prije kraja drugog produžetka.

Holanđani možda nemaju takvog individualca, ali njihov napadački potencijal je i moćan i raznovrsan - Van Persi i Roben postigli su po tri, a Depaj dva gola od ukupno 12 koliko su „narandžasti” dali na dosadašnjih pet utakmica.

“Znamo da se sastajemo sa jednim od najboljih timova na svijetu kada je u pitanju kontranapad. Imaju nevjerovatno brze fudbalere naprijed”, rekao je vezista Argentine Havijer Maskerano.

“Moramo, dakle, da preduzmemo velike mjere predostrožnosti kako bismo ih spriječili da izvode brze kontranapade. Moramo da budemo dobro pozicionirani, ne smijemo da dopustimo sebi da gubimo loptu u zoni terena gdje postoji mnogo rizika”.

Selektor „gaučosa” Alehandro Sabelja ne može da računa na Di Mariju, koji bi, eventualno, mogao da bude spreman samo za finale ili meč za treće mjesto.

“Znamo da Holandiju još boli poraz od Španije u finalu prošlog Mundijala, ali je Argentina dugo, dugo čekala na ovo. Čak 24 godine! Ipak, ne želimo da se ovdje zaustavimo”, dodao je Maskerano.

Sjećanje na 1978.

Kada je u pitanju istorija duela Argentine i Holandije, sjećanja se vraćaju na 1978. godinu. Na “Monumentalu”, u Buenos Ajresu, Argentinci su porazili Holanđane sa 3:1 u finalu Mundijala, osvojivši svoju prvu titulu.

Meč je odlučen tek u produžecima, nakon što su „narandžasti” u posljednjem minutu regularnog toka, kod rezultata 1:1, pogodili stativu (Rob Rensenbrink).

Bio je to drugi od ukupno tri holandska poraza u finalima svjetskih prvenstava, ali najbolniji od svih...

“Revanširaćemo se Argentini za 1978. samo ako osvojimo Svjetsko prvenstvo. Jer, ovo je polufinale, a ne finale”, rekao je golman Holandije Jasper Silesen.

Na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine Holanđani su kompletirali „prvu fazu revanša” (pobjeda u četvrtfinalu 2:1, čuveni gol Denisa Bergkampa), večeras u Sao Paulu pokušaće da zatvore krug.

Iako je Argentina, bar prema bukmejkerima, blagi favorit da izvadi kartu za Rio i „Marakanu”...

Van Persi pod znakom pitanja

Kapiten i najbolji strijelac Holandije svih vremena, Robin van Persi, pod znakom pitanja je za večerašnji duel protiv Argentine u polufinalu Mundijala, zbog problema sa stomakom.

To je novinarima saopštio selektor „narandžastih” Luis van Gal.

“Nije 100 odsto fit i to će biti problem i ako zaigra. Odlučićemo na dan utakmice. Srećom, ima još jedan do početka i vjerujemo da će se stanje popraviti. Van Persi je vrlo značajan igrač za nas”, rekao je Van Gal.

Osim Van Persija, juče nije trenirao ni defanzivac Daril Janmat, takođe zbog stomačnih problema.

Argentinci nemaju dilema oko povreda, jer - Di Marija sigurno neće igrati zbog problema s mišićem.

Mediji u Buenos Ajresu zato se više bave drugim analizama, a pomoć su potražili i od bivšeg reprezentativca, moguće i budućeg selektora, Dijega Simeonea.

“Biće teško jer Holandija ima paklenog trenera Van Gala. Ipak, ako Argentina uđe u finale, siguran sam da osvaja Mundijal!

Galerija

Bonus video: