Njemački Bild: Giganti, volimo vas!

"Sada Marakanaco djeluje kao jedna velika šala. Kakav krah fudbalske zemlje", napisao je španski "Pais"
52 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 09:28h

Njemačka je u Belo Horizonteu ispisala istoriju, izazvala "nacionalnu tragediju" u Brazilu. Svjetski mediji su velikom porazu već i dali nadimak - ako je onaj šok od Urugvaja prije 64 godine na Marakani proglašen "Marakanacom", ovom debaklu sada najbolje pristoji - "Mineiraco", s obzirom da je sinoćnja utakmica odigrana na stadionu “Mineirao”.

Njemačka nacija je u delirijumu, što i nije neočekivano, jer je "elf" uradio nešto što do sada Brazilu nije uradio niko u ovako važnoj fazi svjetskih prvenstava:

"Hvala! Volimo vas giganti! Kakva ludačka utakmica i pobjeda u polufinalu protiv petostrukog svjetskog prvaka. Ovo je nešto što ćemo prepričavati našoj djeci. U finalu smo i u nedjelju u Riju možemo da osvojimo četvrtu titulu prvaka svijeta", uvod je u izvještaju tiražnog Bilda.

Blistao je i Kiker:

"Njemačka je šokirala 200 miliona Brazilaca i na impresivan način sklonila domaćina s puta ka finalu. Isti tim koji je savladao Francusku sa 1:0 zagrmio je protiv Brazila u pravom trenutku".

"Istorijsko poniženje Brazila - 1:7! Totalna tuga", naveo je katalonski Sport, a to je bio naslov koji je dominirao u svjetskim onlajn medijima.

"Sada Marakanaco djeluje kao jedna velika šala. Kakav krah fudbalske zemlje", napisao je španski "Pais".

Džentlmen Lev: Znamo kako je Brazilcima

Selektori Joakim Lev i Luiz Felipe Skolari su se srdačno pozdravili i prije i poslije utakmice, a njemački trener je kao pravi džentlmen nakon pobjede saosjećao sa domaćinom uz jasnu poruku:

"Znamo kako se sada osjećaju svi Brazilci. I mi smo bili ovako šokirani 2006. kada smo kao domaćini ispali u polufinalu od Italije. Za većinu nas u tom trenutku kao da se srušio svijet. Zato, ne smijemo da budemo arogantni. Saosjećam s mojim kolegom Skolarijem", poručio je Lev.

Usred meča, dok je Njemačka vodila sa 5:0, čestitka je već stigla od - Jirgena Klinsmana, bivšeg selektora Njemačka, a sadašnjeg Sjedinjenih Američkih Država.

"Njemačka piše istoriju svjetskih prvenstava. Veliki komplimenti, jako sam ponosan na vas. Jogi (Joakim Lev) i ekipo, uzmite titulu", poručio je Klinsman preko Tvitera.

Luiz: Samo smo htjeli da usrećimo narod

Od Brazilaca je najemotivniju izjavu dao David Luiz, koji je to uradio u suzama pred TV ekipama nakon utakmice.

"Jako mi je žao, sve što smo htjeli je da brazilski narod učinimo srećnim. Moj narod, koji je već propatio mnogo. Nažalost, nismo uspjeli, nismo mogli ništa. Izvinjavam se svim Brazilcima. Svi misle da ovo samo fudbal, ali ne - ovaj sport je za nas nešto posebno, pobjede donose osmjehe, a porazi tugu. Žao mi je", izustio je novi štoper PSŽ-a i jedan od najslabijih aktera duela protiv “Manšafta”.

Žulio Sezar je smogao snage da pohvali Njemačku, a onda...

"Ovaj poraz će nas pratiti cijelog života. Nije lako sada pojaviti se porodici na oči - priznao je golman "karioka".

Galerija

Bonus video: