Počinje Kotor Apss: U fokusu novi koncept turističke destinacije

Finale ljetnje škole arhitekture Kotor APSS, kao i prethodnih godina, biće velika arhitektonska konferencija, kao i izložba studentskih radova nastalih za vrijeme trajanja radionica
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 07:21h

Kotor APSS (Architectural Prison Summer School) je programski segment KotorArt-a koji se ove godine održava treći put u prostoru nekadašnjeg austrougarskog zatvora u kotorskom Starom gradu, u periodu od devetog do 19. jula. Tema ovogodišnjeg Kotor APSS-a je aktuelna kod nas i na međunarodnoj sceni - Resort Kotor - “Novi koncept turističke destinacije nakon ere 'all inclusive' rizorta”, a učesnici su arhitekte i studenti arhitekture iz različitih zemalja svijeta.

“Kako smo najavili prošle godine, APSS je prerastao u godišnju manifestaciju sa aktivnostima koje kulminiraju ljetnjim programom. Nakon APSS-a 2013. nastavili smo raditi na studiji vezanoj za Hotel Fjord. Studiju su uradile četiri kancelarije: HHF iz Bazela, SADAR+VUGA iz Ljubljane, Ruby Press iz Berlina i DVARP iz Podgorice. U novembru smo krenuli da radimo na projektu Crnogorskog paviljona u Veneciji - Treasures in disguise, koji je uspješno otvoren u junu. Ove godine nastavljamo sa temom vezanom za turizam”, kazao je Milo Radonjić, PR manifestacije.

“APSS 2014. će se baviti temom turističkih resorta. Resort je mjesto za relaksaciju ili rekreaciju, atraktivno turistima u pogledu odmora ili neke druge vrste turizma. Resorti su mjesta, gradovi, nekada i komercijalne ustanove rukovođene od strane jedne kompanije”, najavila je osnivačica Kotor APSS-a i direktorica programa, arhitektica Dijana Vučinić. Ona je istakla da Simon Hartman i Boštjan Vuga ostaju rezidenti Kotor APSS-a i oni će zajedno sa Milicom Topalović (ETH, Singapur, Cirih) voditi studente kao mentori.

“Važno je naglasiti da ćemo ove godine imati veliki broj predavača raspoređenih u dva segmenta: Maroje Mrduljaš 10. jula, na samom početku radionice će imati predavanje o turističkim projektima na Jadranu. Istog dana održaće se i uvodni panel, odnosno predstavljanje Teme radionice: Resort Kotor. Tu je i Vedran Mimica koji će 11. jula održati predavanje na temu Globalni turizam”, kazala je Vučinić.

Arhitektonska konferencija i izložba studentskih radova

Finale ljetnje škole arhitekture Kotor APSS, kao i prethodnih godina, biće velika arhitektonska konferencija, kao i izložba studentskih radova nastalih za vrijeme trajanja radionica. APSS FINALE će se održatu 18. i 19. jula, a učesnisci su Matthias Armangaud, Bart Lootsma, Jorg Stollmann, Kersten Geers kao i već pomenuti predavači.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, opština Kotor, studio “DVARP”, kao i niz komercijalnih sponzora koji su prepoznali značaj ovog projekta.

Bonus video: