Šofranac će morati da gleda tužioca Čađenovića

Marko Šofranac (23) i Nemanja Vukmirović (22) optuženi su da su 26. decembra postavili 300-400 grama TNT-a ispod prozora glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića
261 pregleda 0 komentar(a)
Marko Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Marko Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.07.2014. 15:53h

Osnovni državni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac, odbila je zahtjev za izuzeće tužioca Saše Čađenovića iz postupka koji se u podgoričkom Osnovnom sudu vodi zbog bombaškog napada na redakciju “Vijesti”.

Sudija Nenad Vujanović zakazao je nastavak glavnog pretresa za 29. septembar. Izuzeće Čađenovića prošle sedmice tražio je optuženi Marko Šofranac (23), navodeći tada da ga tužilac “prati u stopu”, zbog čega više “ne može da ga gleda”.

Šofranac i Nemanja Vukmirović (22) optuženi su da su 26. decembra postavili 300-400 grama TNT-a ispod prozora glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića.

U optužnici piše da je Vukmirović postavio sporogorući štapin, dok mu je Šofranac te noći čuvao stražu... Odbrana Šofranca, koju je dao na glavnom pretresu prošle sedmice, prilično se razlikuje od one date u istrazi.

Šofranac je na suđenju tvrdio da je sporne noći vidio Vukmirovića, dok je sjedio za susjednim stolom u “Maši”, dok je u istrazi naveo da se ne sjeća da li ga je vidio i da je u momentu eksplozije bio na igricama u blizini lokala “Kerber ”.

"Nemam veze sa tim slučajem. Te noći, 26. decembra prošle godine, bio sam kao i obično sa prijateljima u restoranu 'Maša'... Tada me je neko pozvao na telefon, ne sjećam se ko i saopštio mi da je bačena bomba na 'Vijesti'. Sjedio sam tu sigurno do poslije ponoći i nikuda nijesam izlazio", rekao je Šofranac na suđenju.

On je tražio da se uzmu i video snimci iz kazina "Volkano", koji se nalazi iza restorana "Maša", tvrdeći da bi ti snimci, ako postoje, mogli da pokažu kada je došao u "Mašu", je li izlazio i kada je otišao kući.

Sudija i tužilac su potvrdili da tih snimaka nema u spisima predmeta. Uvidom u listing, policija je utvrdila da su Šofranac i Vukmirović te noći nekoliko puta razgovarali i razmjenjivali poruke prije eksplozije.

Vukmirović prošle sedmice nije iznosio odbranu, jer je suđenje prekinuto zbog zahtjeva Šofranca, kojeg je zatvorska policija dovela iz ZIKS-a gdje se nalazi na izdržavanju robije zbog drugog krivičnog djela.

“Vijestima” nije poznato da su policija i tužilaštvo istraživali ko je naložio bombaški napad na redakciju, jer do sada nijesu utvrdili ni eventualni motiv optuženih.

Bonus video: