Brazil - Njemačka: Sudar kolosa u Belo Horizonteu

"Igrati sa Brazilom na njegovom terenu u polufinalu Mundijala je nešto zaista specijalno", kazao je selektor Njemačke Joakim Lev
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 12:08h

Brazil i Njemačka zajedno imaju osam titula prvaka svijeta, i ako bi za „elf” eliminacija u polufinalu bila (donekle) podnošljiv kraj šampionskih snova, u zemlji sambe i fudbala bi večerašnji poraz označio - krah.

Ipak, Brazilci su na ovom Svjetskom prvenstvu pokazali da umiju da se nose sa pritiskom, pa ni gubitak Nejmara, koji je završio turnir zbog povrede, nije umanjio euforiju, niti smanjio apetite Velikog Fila i ratnički nastrojenih „karioka”...

Za ovaj Brazil se nerijetko govori da je najslabiji u istoriji, slično se pričalo i 2002. kada je Skolari osvojio 5. titulu s Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinjom. A sada, pitanje je kako bez Nejmara, kao i Tijaga Silve koji će, za razliku od omalenog majstora, makar odigrati još jednu utakmicu na Mundijalu, bilo za titulu ili za treće mjesto.

Njemci, s druge strane, nemaju problem kao Brazil, kompletni žele da dođu do sedmog finala na svjetskim prvenstvima...

Skolari izabrao Bernarda?

Nejmarovo mjesto večeras bi trebalo da zauzme 21-godišnji Bernard, napadač Šahtjora iz Donjecka, ali i miljenik navijača u Belo Horizonteu, gdje se igra prvi polufinalni duel.

„Skolari se uzda i u to da Bernard ima posebni motiv da igra pred svojom publikom”, navode brazilski mediji.

Skolari je posljednje dvije godine sve podredio Nejmaru, od Kupa konfederacija je i brazilska javnost počela da vjeruje da je mladi as istinski nasljednik velikog Pelea, ali...

"Sve nas boli ovo što mu se dogodilo, ali sada nije vrijeme da pričamo o tome, jer nas čeka utakmica svih utakmica. Svi živimo za titulu - rekao je Skolari.

Ako Skolari odluči da prednost da iskustvu umjesto mladosti, mogao bi da zaigra Vilijan.

"Ne možete da uporedite Nejmara ni sa jednim igračem. Ja i on nismo slični, on je ofanzivniji i postiže golove, a ja sam tu da pomažem saigračima da pogađaju mrežu - istakao je Vilijan.

Lev: Specijalno polufinale

Četvrti Mundijal zaredom Njemačka je u polufinalu. Posljednji put je u finalu igrala sa Brazilom 2002, a onda je 2006. kao domaćin i četiri godine kasnije u Južnoj Africi osvajala bronzanu medalju. Je li vrijeme da „elf” ode korak više?

"Godinama igramo na vrhunskom nivou. Ovo sada je posebno, igrati sa Brazilom na njegovom terenu u polufinalu je nešto specijalno. Vjerujem da idemo na Marakanu", istakao je Joakim Lev i dotakao se odsustva Nejmara.

"On je nevjerovatan fudbaler i nesreća je što će propustiti polufinale.

Dakle, Brazil protiv Njemačke. Dva giganta svjetskog fudbala, a sastaju se tek drugi put na mundijalima. Prvi i jedini put do sada sudarili su u finalu - 2002. u Koreji i Japanu. Slavile su “karioke” 2:0, osvojivši petu i za sada posljednju Zlatnu boginju.

Galerija

Bonus video: