Boškan: Zadovoljan sam načinom kako došli do prvog mjesta

"Zadovoljan sam, jer je i prije početka cilj bio da se nađemo u polufinalu. Još bolje je što smo zauzeli prvo mjesto", kaže Boškan za "Vijesti"
0 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Cev.lu
Slobodan Boškan, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 08.07.2014. 10:55h

U svom drugom nastupu, odbojkaši Crne Gore stigli su velikog uspjeha, do polufinala Evropske lige, i time već popravili prošlogodišnji rezultat (peto mjesto), istina u slabijoj konkurenciji u odnosu na debitanski nastup.

Izabranici Slobodana Boškana su zauzeli prvo mjesto u grupi A, sa šest pobjeda (dva u gostima protiv Poljske i jedna protiv Rumunije, te dvije kod kuće sa Azerbejdžanom i jedna sa Grčkom)i dva poraza (u gostima od Rumunije i kod kuće od Grčke), u konkurenciji Grčke, Rumunije, Poljske (juniorskog tima) i Azerbejdžana.

"Zadovoljan sam, jer je i prije početka cilj bio da se nađemo u polufinalu. Još bolje je što smo zauzeli prvo mjesto. Zadovoljan sam načinom na koji smo igrali, kako smo došli do prvog mjesta. Imamo dva poraza, od Rumunije i Grčke, ali smo i te mečeve izgubili u velikoj borbi. Možda smo protiv Rumunije odigrali slabije, ali nismo ni bili kompletni. Protiv Grčke, gledajući statistiku, nismo igrali loše, ali je Grčka bila izuzetno motivisana i riješena da svojom igrom i kvalitetom izbori plasman u polufinale i zasluženo je pobijedila", kaže za “Vijesti” Boškan.

Crna Gora će u polufinalu igrati protiv Makedonije (drugi polufinalni par čine Slovenija – Grčka, na čiji zahtjev se prvi meč u Skoplju igra ranije u odnosu na prvobitno utvrđeni termin (12/13. jul), već 10. jula. Revanš je 16. jula u Budvi.

"Nisam imao mnogo prilike da ih gledam u Evroligi, osim jedan meč protiv Slovenije. Imali smo sa njim dva kontrolna meča prije dva mjeseca, ali je potpuno druga priča bila tada, jer nisu bili kompletni, i mi i oni smo bili na početku priprema. Dobra su reprezentacija, imaju iskusne igrače, znaju da igraju. Treba ih respektovati kao protivnika. Ali, isto tako mislim da smo mi, igrajući Evroligu, pokazali jedan kvalitet da možemo da igramo dobro, da možemo da budemo istrajni u toj borbi tokom teške utakmice i da pobjeđujemo. Sve je otvoreno u tom polufinalu, očekujem dvije dobre i teške utakmice, i mislim da će nijanse odlučivati. Ko se bude bolje snašao, bude čvršći i uporniji, taj će izaći kao pobjednik", dodaje Boškan.

Kada je po završetku kvalifikacija za EP Ivan Rašović saopštio da želi da odmori tokom Evrolige, nastao je problem za poziciju libera.

Ipak, mladi Nikola Lakčević iz Budućnosti je uspio da se nametne i iznenadi sa kolikom brzinom se uklopio u ekipu, praktično bez ikakvog iskustva, pokazavši da posjeduje potencijal.

"Nikola se odlično uhvatio u koštac sa svim problemima koje nosi pozicija libera, sa prijemom servisa, igrom u polju. Imao je veliki motiv da se dokaže. To je proces koji kod njega ide uzlaznom putanjom, mislim da je dobro podnio sve utakmice u psihičkom i tehničkom smislu, iako kod njega, sigurno, ima još dosta prostora za napredak. Bilo je tu oscilacija, što je sastavni dio procesa napretka, ali će to, vjerujem, ići u pozitivnom pravcu. Velika je stvar da tako mlad igra Evroligu, jer do sada nije imao priliku da igra taj nivo, protiv ozbiljnih protivnika, koji ga opterećuju servisom još od prvog kola jer svi znaju da je mlad i debitant", istakao je Boškan.

Ćaćić najbolji igrač grupne faze

Zbog povrede skočnog zgloba, Vojin Ćaćić nije igrao kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Koliko je Crna Gora bila oslabljena njegovim neigranjem govori i statistika grupne faze Evrolige, po kojoj je ukupno gledano najbolji igrač.

Primač Budvanske rivijere je prvi poenter takmičenja sa 126 poena, odnosno 4,2 prosječno po setu (treći je Miloš Ćulafić sa 102 poena), prvi smečer sa 99 poena iz napada ili kontranapada, drugi server (13 asova) te šesti u konkurenciji primača (42,58 posto idealnog prijema). Gojko Ćuk je drugi bloker grupne faze (23 poena iz bloka), a interesantno da je u po efikasnosti dizanja (58,33 %) prvi tehničar mladi Rajko Strugar, iako je proveo manje vremena na terenu od Sima Dabovića (šesto mjesto).

- Gotovo da sam siguran da bismo bili među dvije ekipe u grupi u kvalifikacijama da je Ćaćić bio u timu. On donosi stabilnost na prijemu, dobar je napadač i server, u svim elementima donosi potrebnu sigurnost za velike utakmice. Mada nemam šta da prebacim ni Medenici ni Radunoviću, koji su stvarno odigrali dobro kvalifikacije, pogotovo Medenica. Ali, jednostavno, sa Ćaćićem bismo imali potreban nivo da pobijedimo Rumuniju i Hrvatsku u Podgorici", zaključio je Boškan.

Bonus video: