Radovići traže 1.500.000 eura zbog "Kupačice"

Skulptura „Čežnja" uklonjena je 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti, na čelu sa Miomirom Mugošom
282 pregleda 0 komentar(a)
kupacica, Foto: Luka Zeković
kupacica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2014. 07:08h

Autori “Kupačice” - braća Svetomir i Svetozar Radović, podnijeli su novu tužbu za zaštitu autorskih prava, kojom traže milion i po eura zbog uklanjanja čuvene skulpture iz parka preko puta državne Skupštine prije četrnaest godina.

Zbog rušenja i uklanjanja “Kupačice”, autori su tužili odlazećeg gradonačelnika Miomira Mugošu i njegovog zamjenika Vladana Vučelića, kao i “Komunalne usluge”, “Zelenilo”, “Čistoću” i “Pogrebne usluge”, kao pravne sljedbenike JKP-a, kao i preduzeća “Diam Bor” i “Elevator”.

“Predmetno djelo srušeno je koordiniranim djelovanjem, svjesno, sračunato, nezakonito, bez konsultacije i saglasnosti autora... i to samo na osnovu telefonskog razgovora između tadašnjeg direktora JKP-a Vladana Vučelića, a po nalogu koordinatora povjerenika tada Opštine Podgorica, Miomira Mugoše”, navodi se u tužbi.

Spor je odložen za 15. septembar, jer se na jučerašnjem ročištu nijesu pojavili predstavnici “Čistoće”, koji nijesu uredno pozvani u sud.

U prethodnom sporu, traženo je 50.000 eura od Glavnog grada i “Vodovoda” i taj predmet još se nalazi u Višem sudu na odlučivanju po žalbi tužilaca, čiji zahtjev za proširenje, odnosno preinačenje tužbe nije prihvaćen.

Prethodno je Viši sud 2006. godine donio presudu kojom se djelimično usvaja njihov tužbeni zahtjev i određuje isplata odštete u vrijednosti od 20.000 eura.

Na tu presudu žalbu su uložili i vajari i „Vodovod".

Odlukom Apelacionog suda, presuda je poništena, a predmet dat na ponovno suđenje Osnovnom sudu, jer su u međuvremenu izmijenjeni zakoni kojima je predviđeno da se osnovni sudovi bave autorskim pravima.

Figura žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, u javnosti poznata kao “Kupačica”, postavljena je preko puta Skupštine prije 16 godina, a mnogi su je doživljavali “kao suviše krupnu da bi bila lijepa za oko”.

“Kupačica”, kako su Podgoričani prozvali skulpturu originalno nazvanu „Čežnja", uklonjena je 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti, na čelu sa Mugošom.

Bonus video: