Kome je otišlo šest stanova iz policijske zgrade?

U prijavi piše da su stanovi podijeljeni mimo Statuta Sindikata UP, te da je napravljena zloupotreba u toj organizaciji
323 pregleda 1 komentar(a)
policijska zgrada, Tuški put, Foto: Arhiva Vijesti
policijska zgrada, Tuški put, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.07.2014. 17:07h

Grupa službenika Uprave policije predala je Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ranijeg Sindikata Uprave policije zbog sumnje da su mimo konkursa i rang - liste donijeli odluku da se šest stanova, koji su izgrađeni na Tuškom putu, podijele članovima predsjedništva te sindikalne organizacije.

Takva odluka donijeta je na sjednici Glavnog odbora Sindikata UP, koja je održana 8. decembra 2010. godine, ali nije do kraja poznato kome su dodijeljeni ključevi četiri dvosobna i dva jednosobna stana u zgradi, koja je dijelom građena novcem iz stambenog fonda za solidarnu izgradnju UP.

U krivičnoj prijavi koja je predata Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici piše da su stanovi podijeljeni mimo Statuta Sindikata UP, te da je napravljena zloupotreba u toj organizaciji.

"Sve je rađeno tajno, mimo konkursa i bodovne rang-liste. Oni su za tako nešto donijeli odluku što je krivično djelo jer po Statutu sindikalne organizacije na to nijesu imali pravo", navodi se u prijavi.

Odluku o dodjeli šest stanova i dva nepovratna kredita od po 6.000 eura za rješavanje stambenog pitanja na toj sjednici, potpisao ju dugogodišnji predsjednik Sindikata UP Duško Vratnica.

Policijska zgrada sa 84 stana na Tuškom putu useljena je u novembru prošle godine

Grupa službenika, koji su mjesecima nezadovoljni radom najveće sindikalne organizacije, osim Tužilaštvu obratili su se i aktuelnom rukovodstvu Sindikata UP i odlazećem predsjedniku Marku Nikčeviću od kojih su tražili da se javno objavi odluka o dodjeli šest stanova predsjedništvu Sindikata UP i dva kredita kao i imena članova, koji su tada dobili ključeve.

"Recite ko je dobio tih šest stanova ali i dva nepovratna kredita. Saopštite i da li je bilo konkursa za te stanove i kredite, te nam objasnite da li za vas u predsjedništvu važe ista pravila kao i za sve ostale članove Sindikata UP ili ste vi nešto posebno", piše u obraćanju grupe služb enika.

Policijska zgrada sa 84 stana na Tuškom putu useljena je u novembru prošle godine, a krajem 2011. godine Sindikat UP je izdao interna rješenja za stanove članovima. Sindikat UP je za gradnju te zgrade od mjesečne članarine uložio 20 odsto novca dok su ostatak platili novi stanari po cijeni od 485 eura po kvadratu.

Ta podjela je još tada izazvala nezadovoljstvo unutar službe, jer mnogi koji su dobili interna rješenja ili su bili ispod crte, tvrde da su neki dobili rješenja iako su već imali riješena stambena pitanja.

U proteklih nekoliko godina sindikalni stanovi su "ispod ruke" dijeljeni i osnovu “diskrecionog prav a” bivšeg direktora V eselina Veljovića, tako da su po njegovom aminu lojalni pomoćnici i starješine dobijali ključeve ali i novčanu pomoć za rješavanje stambenih pitanja ili mogućnost da po veoma povoljnim uslovima podignu kredit.

Isključenje za Novakovića i Cuparu

Zbog višemjesečnih optužbi koje su na račun b i všeg i aktuelnog Sindikata UP tovarili službenici policije Željko Cupara i Dejan Novaković posto ji inicijativa da se njih dvojica isključe iz članstva te sindikalne organizacije. Novaković je “Vijestima” potvrdio da je čuo za tu inicijativu, ali da još zvanično nije obaviješten o tome.

“Čuo sam za to i pretpostavljam da je to reva n šizam zbog toga što sam zvanično napisao nekoliko službenih zabilješki i predao pretpostavljenima, gdje sam naveo da sumnjam u zakonitost rada Sindikata UP. To sam uradio kao službenik policije, kao dugogodišnji član Sindikata UP, ali i kao predstavnik Odjeljenja za obezbjeđenje stranih delegacija”, kazao je Novaković.

On je naveo da je od UP t ra žio da se preduzmu ist ra žne radnje kako bi se utvrdilo gdje je trošen sindikalni novac, kako su dijeljeni stanovi... Kongres Sindikata UP, kako je planirano, trebalo bi da se održi 11. jula ove godine gdje će biti izabran novi predsjednik te organizacije.

Bonus video: