Pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su utajili poreze od preko milion eura

Realizacija policijske akcije „Zarez“ uslijedila je nakon višemjesečnih provjera
605 pregleda 6 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2014. 17:10h

Krivične prijave podnijete su protiv pet firmi i pet odgovornih osoba u ovim firmama, zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, čime su oštetili budžet Crne Gore za 1.074.628,00 eura.

Uhapšeni su i uz krivičnu prijavu privedeni dežurnom zamjeniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici:

  • Arsenije Kalezić (57) iz Podgorice, izvršni direktor i osnivač firme „Klar“ d.o.o. Podgorica,
  • Stevan Kustudija (33) iz Lovćenca – Republika Srbija, sa boravištem u Podgorici, izvršni direktor i osnivač firme „KS Inženjering“ d.o.o. Podgorica,
  • Alen Biorac (36) iz Podgorice, izvršni direktor i osnivač firmi „Tačkica“ d.o.o. Podgorica i „TCN“ d.o.o. Podgorica,
  • Žana Biorac (32) iz Podgorice, ovlašćeni zastupnik firmi „Tačkica“ d.o.o. Podgorica i „TCN“ d.o.o. Podgorica, i
  • Darko Tomašević (25) iz Podgorice, osnivač i izvršni direktor firme „MN Inženjering“ d.o.o. Podgorica.

Policijsko – tužilačke aktivnosti, u sklopu višemjesečne policijske akcije „Zarez“, ukazuju na sumnju da su osumnjičeni u dužem vremenskom periodu, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, izbjegavali da prijave zakonito stečeni prihod, te da nijesu izvršili obračun PDV-a u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost niti predavali poreske prijave za PDV nadležnom državnom organu u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Osumnjičeni takođe, kako se sumnja, nijesu nadležnom organu predali ni poreske prijave za porez na dobit.

Realizacija policijske akcije „Zarez“ uslijedila je nakon višemjesečnih operativno – taktičkih i tehničkih mjera i radnji u kojima su, pored službenika Uprave policije, učestvovali i službenici Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Poreske uprave, a kojom prilikom je, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici, ostvarena zajednička aktivnost i razmjena podataka.

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je do sada saslušao dva lica i protiv njih donio rješenje o zadržavanju, koje može trajati najduže 48 časova od časa lišenja slobode, dok je saslušanje ostalih osumnjičenih u toku, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: