U Nikšiću počinju Septembarski dani

„Muzička škola 'Dara Čokorilo' obilježava 70.godina rada i prirediće koncert operske muzike gdje će nastupiti značajna imena koja su ponikla u našem gradu. Biće to prvi koncert takve vrste organizovan na našim prostorima“, kazala je Radović
380 pregleda 0 komentar(a)
Kristina Radović, Sonja Nikčević, Milan Korać, Foto: Svetlana Mandić
Kristina Radović, Sonja Nikčević, Milan Korać, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.08.2018. 14:40h

Septembar je mjesec kada se u Nikšiću organizuju brojni kulturno-sportski, muzički i privredni događaji, kada se obilježava završetak određenih infrastrukturnih radova, a sve u čast Dana Opštine. Kako je na konferenciji za novinare kazala Slobodanka Roganović, rukovodilac službe predsjednika Opštne, i tokom ovog septembra planirane su brojne manifestacije, a na svečanoj sjednici 18.septembra, kojoj će prisustvovati brojni gosti iz zemlje i inostranstva, predsjednik Opštine Veselin Grbović predstaviće šta je urađeno od prošlog do ovog septembra, a biće dodijeljene studentske i Nagrada oslobođenja.

Potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević kazala je da, kada su kulturne manifestacije u pitanju, njih realizuju kako institucije kulture iz grada i države, tako i ustanove koje je osnovala Opština, kao i brojne nevladine organizacije. Nikšićko pozorište će sugrađane obradovati sa dvije predstave – „Indigo“, koju je režirao Branislav Lečić, a koji u istoj i glumi zajedno sa Danicom Maksimović i Marijom Vicković, i „Cabares, Cabarei“, koja je autorsko djelo Zijaha Sokolovića. Najmlađi će, kako je kazala Nikčević, moći da uživaju u koncertu Šante Pante, predstavama „Alisa u zemlji čuda“, „Koncert za Nevenu“ i „Plavi zekan“, dok je JU „Zahumlje“ kao uvertiru za obilježavanje jubileja, 120.godina postojanja, pripremilo koncerte, predstavu, kao i promociju drugog zbornika „Mozaik“, Književnog kluba „Poenta poetika“, koji djeluje u sklopu „Zahumlja“. Tu je i „Kultopis“ sa prof. dr Ratkom Božovićem, promocija časopisa „Komuna“ čije septembarsko izdanje je posvećeno Nikšiću, kao i manifestacija, „Snaga i moć pisane riječi“, koju organizuje Narodna biblioteka „Njegoš“. JU „Muzeji i galerije“, pored izložbe „Sve boje Crne Gore“, imaće i izložbu posvećenu Crvenoj stijeni i praistoriji na teritoriji opštine Nikšić. Biće organizovana izložba „Crnogorski filmski plakat“ po izboru crnogorskog sinaeste Momira Matovića, čija će dva dokumentarna filma biti prikazana – „TAM 4500“ i „To ludo srce“.

Kristina Radović je kazala da „Septembarski dani“ počinju „Danima evropskog filma“, a Nikšićani će za vikend imati priliku da pogledaju četiri filmska ostvarenja – „Ljepotu poroka“, „Dječak na mostu“, „Bog voli kavijar“ i „Slovenija, Australija, a sjutra cijeli svijet“. Sjutra veče će Fondacija „Oikos“, najboljem nikšićkom gimnazijalcu tradicionalno dodijeliti nagradu, planirana je promocija knjige „Marija i slavuj – putovanje po mjesečini“, kao i omaž dr Dušanu Kosoviću.

„Muzička škola 'Dara Čokorilo' obilježava 70.godina rada i prirediće koncert operske muzike gdje će nastupiti značajna imena koja su ponikla u našem gradu. Biće to prvi koncert takve vrste organizovan na našim prostorima“, kazala je Radović.

Tokom septembra biće organizovan koncert tamburaškog orkestra iz Pljevalja, promocija zbornika „Crna Gora u defteru dukađinskog Sandžaka iz 1570.godine“ i knjige „Crnogorska vojska 1854-1916“, izložba radova umjetnika iz Kine. Tu su i tradicionalne manifestacije „Dani meda“ i „Dani drenjina“.

Prema riječima Milana Koraća, sekretara Sekretarijata za mlade, sport, kulturu i socijalno staranje, tokom septembra biće organizovano desetak sportskih događaja – turnir petlića u malom fudbalu, mini basket (prvenstvo osnovnih škola iz Nikšića), kup Nikšića u tenisu, prvenstvo Nikšića u brzopoteznom šahu, kup u ribolovu, sportski memorijalni turnir „Prof. dr Vojin Nikolić“, ulična atletska trka, izložba pasa, kup karatea koji će okupiti preko 350 takmičara iz pet zemalja.

Gitar fest od 27. septembra do 2. oktobra

Međunarodni Gitar fest, 13.po redu, ove godine biće održan od 22.septembra do 2.oktobra. Maja Kovačević, PR-a Festifala, podsjetila je da je riječ o manifestaciji koju su 2005. osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi, Goran Perišić i Danijel Cerović, i da je do sada nastupilo više stotina umjetnika iz čitavog svijeta. Ovogodišnje izdanje Festivala otvara Crnogorski simfonijski orkestar sa solistom Julijom Trinčuk iz Njemačke, pobjednicom ovogodišnjeg Montenegro Internacional guitar competition-a, održanog u Tivtu. U okviru „Open podiuma“ nastupiće crnogorski studenti gitare i pobjednik ovogodišnjeg takmičenja u Beču, biće organizovan koncert Amire Medunjanin, kao i koncert koji će realizovati u saradnji sa Turskim kulturnim centrom. Zavjesu naovogodišnje izadnje Festivala spustiće veče posvećeno gitari i poeziji Vita Nikolića.

Bonus video: