Krul je dokaz da je Van Gal jedinstven

Selektor Holandije je, naime, sve isplanirao još prije osmine finala sa Meksikom, ali su za odluku znali samo on, trener golmana Frans Hek i Krul
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2014. 19:42h

Luj van Gal je kroz čitavu karijeru vukao poteze nakon kojih ništa više nije moglo da bude isto, a sinoć protiv Kostarike je čini se prevazišao i samog sebe kada je u finišu drugog produžetka zamijenio golmane pred penal seriju i umjesto Jaspera Silesena uveo Tima Krula.

Odluka sama po sebi nije nelogična ako se zna da je Krul zbog raspona ruku specijalista za penale, što se ne može reći za Silesena, ali sve što je toj odluci prethodilo bilo tipično za - Van Gala.

Selektor Holandije je, naime, sve isplanirao još prije osmine finala sa Meksikom, ali su za odluku znali samo on, trener golmana Frans Hek i Krul.

Zato je i jasno zašto su svi bili iznenađeni kada je Krul negdje u 110. minutu utakmice počeo da se zagrijava.

"Imali smo ovakav plan, ali nije konsultovan Silesen. Nisam želio da mu pričom o zamjeni remetim koncentraciju. Ne zaboravite da je odbranio zicer u finišu drugog produžetka protiv Kostarike i odveo nas do penala", rekao je Van Gal.

Popularni Poručnik je nagrađen i za rizik, ali i vjeru u fizičku moć svoje ekipe, jer je treću izmjenu svjesno sačuvao za Krula.

Ko zna, možda je to bio i potez očajnika, ali Van Galu svako mora da prizna da je, ako ništa drugo, po ovakvim odlukama drugačiji od ostalih...

A njegova karijera govori o tome je li uspješan ili ne.

Poslije ovakvih odluka trener ili pada ili ostaje na nogama jači nego ikad, a Van Galu je možda hrabrost dalo i to što je kroz čitavu karijeru u Holandiji dijelio ljude na one koji ga poštuju i one koji mu - "traže glavu", s tim što je ovih drugih, na čelu s Johanom Krojfom, uvijek bilo neuporedivo više.

I, takođe, to što, bez obzira kako se završi Mundijal, već od 14. jula ulogu selektora predaje Gusu Hidinku i ide u Mančester junajted.

"Znao sam da je postojala šansa da stanem na gol. Bio sam sve nervozniji kako se produžetak bližio kraju, znajući i da imamo pravo na izmjenu i da se ona vjerovatno čuva samo za mene. Ne mogu da vam objasnim kroz šta sam prošao, ostvario mi se san", istakao je Krul, golman Njukasla i ponajbolji čuvar mreže u Premijer ligi.

Oduševljenje Van Galovim planom nije krio ni Robin van Persi, kapiten “oranja”.

“Izmjena je bila perfektna. Svi znamo ko je Krul i kako brani penale”, istakao je Van Persi.

Van Persija i Krula, interesantno, vežu vremena kada je iskusni napadač igrao za Arsenal. Tada su se njih dvojica umalo fizički obračunali. A sada zajedno sanjaju u nacionalnom timu.

Galerija

Bonus video: