Hamilton: Značajna pobjeda na Silverstonu

“Ne želim da vidim neuspjeh klupskog kolege, želio sam dvostruku pobjedu, ali zaista mi je ovaj trijumf bio neophodan”, rekao je šampion iz 2008. godine
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2014. 18:07h

Vozač Mercedesa Luis Hamilton je rekao da je danas ostvario značajnu pobjedu u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i da je srećan što je to postigao baš na domaćem terenu, u Silverstonu.

“Pomiješana su mi osjećanja. Ali, imamo najbolje navijače ovdje, oni su me gurali do pobjede”.

“Na početku trke sam čuvao gume, ali kada sam ih u boksu zamijenio tvrdim, nisam mogao da vjerujem da mogu da budem toliko brz”, rekao je Hamilton poslije trke.

Nakon pete pobjede u sezoni, on je na četiri boda smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji nije završio trku zbog kvara mjenjača.

“Ne želim da vidim neuspjeh klupskog kolege, želio sam dvostruku pobjedu, ali zaista mi je ovaj trijumf bio neophodan”, rekao je šampion iz 2008. godine.

Hamilton se s 27 pobeda izjednačio na 7. mjestu vječne liste sa Džekijem Stjuartom. Jedini Britanac koji je ostvario više pobjeda je Najdžel Mensel - 31.

Vozač Vilijamsa Valteri Botas, koji je zauzeo 2. mjesto, rekao je da je njegova ekipa obavila dobar posao.

“Idemo u dobrom pravcu, a ekipa je obavila dobar posao. Zadovoljstvo je voziti bolid Vilijamsa, uživao sam”, rekao je on.

Botasov klupski kolega Felipe Masa je danas vozio 200. trku u Formuli 1, ali je završio u prvom krugu, poslije sudara s Kimijem Raikonenom iz Ferarija.

“Žao mi je Felipea, bio je ovo njegov 200. gran pri”, dodao je Botas.

Treće mjesto zauzeo je Danijel Rikjardo iz Red Bula, pošto se jedva odbranio od napada Džensona Batona.

“Lijepo je biti na podijumu, Australijancima odgovara ova staza. Odgovara mi Silverston”.

“Da se vozio još jedan krug možda bi situacija bila drugačija - Dženson je bio uporan, ali sam uspio da odbijem njegove napade i popnem se na podijum”, rekao je Rikjardo.

Vozač Meklarena Dženson Baton rekao je da je dao sve od sebe i da je zadovoljan 4. mjestom.

“Zaostatak od 0,8 sekundi nije veliki. Dao sam sve od sebe. Teško je kada ti kažu iz boksa da daš sve od sebe, a ti moraš da čuvaš gorivo”.

“Ali, nije loše završiti na 4. mjestu i trebalo bi da budemo zadovoljni. To je korak naprijed”, rekao je on.

“Nisam otežavao posao Luisu, pošto u takvim situacijama morate da pazite jer možete da izgubite vrijeme”.

“Rekao sam prije trke da bih želeo da slavi Luis ako ja ne pobijedim. Razočaran sam što nisam bio na podijumu s njim”, dodao je Baton.

Izvršni direktor Mercedesa Toto Volf je rekao da je dan protekao u znaku Luisa Hamiltona, ali da će ekipa dozvoliti da se on i Rozberg do kraja bore za titulu.

“Kakav dan za Luisa, ovo je bio i savršen dan za publiku. Žao mi je Nika, ali danas je Luisov dan”.

“Pustićemo ih da se bore cijele sezone, bez obzira na sve. Oni znaju da je važno osvojiti titulu u šampionatu konstruktora i neće rizikovati s bolidima do samog kraja”, rekao je Volf.

Bonus video: