U tri akcije uništavanja narkotika u dim otišlo osam tona droge

Zbog rekordne količine kokaina ikada otkrivene u Crnoj Gori u Tirani je uhapšen Bolivijac sa španskim pasošem
158 pregleda 4 komentar(a)
Spaljivanje droge, Foto: Savo Prelević
Spaljivanje droge, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2014. 12:04h

Početkom juna ove godine Uprava carina pohvalila se da je tokom kontrole kontejnera sa voćem, koji su stigli iz Ekvadora, pronašla rekordnih 250 kilograma kokaina vrijednog 12,5 miliona eura.

Nakon mjesec još se tačno ne zna ko je naručio skupocjeni prah iz Latinske Amerike, koji je po papirima, navodno, trebalo kopnom iz Luke Bar da bude prebačen do Albanije.

Zbog rekordne količine kokaina ikada otkrivene u Crnoj Gori u Tirani je uhapšen Bolivijac sa španskim pasošem, koji je kako se sumnja imao zadatak da u susjednoj zemlji preuzme tovare droge.

Istraga u Crnoj Gori za sada nije pokazala da li je neko i sa ove strane granice bio umiješan u taj švercerski posao, a ako je suditi po ranijim predmetima teško da će se ikada utvrditi da li ima još osumnjičenih. Kokain, visoke vrijednosti, nakon vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu čuva se u policijskim depozitima, sve do odluke suda da se pakovanja skupocjenog praha zakonski unište.

U proteklih osam godina, po podacima UP, u tri odvojene akcije uništeno je oko osam tona narkotika, koji su oduzeti u brojnim policijskim operacijama protiv narkogrupa, ali i uličnih dilera... Komisije za uništ av a n j e droga, koje su činili predstavnici Višeg suda i Uprave policije, narkotike su uništavali u pećima "Željezare", ali i Kombinata aluminijuma u Podgorici.

U UP "Vijestima" je pojašnjeno da droga, koju su službenici policije oduzeli po poznatom počiniocu, se nakon vještačenja kao dokazni materijal dostavlja nadležnom sudu na čuvanje.

"U Željezari Nikšić, 27. jula 2006. godine, spaljivanjem je uništeno - 1.189,91 kilogram marihuane, 15,39 kilograma heroina, 1,5 kilograma kokaina, 47,35 grama hašiša, 777 komada sintetičke droge, 4,31 gram spida, 0,54 grama opijuma, 109 sjemenki i tri stabljike kanabisa od kojih se uzgaja marihuana i 14,58 kilograma smješe namijenjene miješanju sa drog a m a", piše u odgovorima UP.

Nakon pet godina urađena je nova akcija spaljivanja droge, ali je Komisija za uništavanje promijenila lokaciju - za taj posao odabrane su peći KAP-a.

U pećima nekadašnjeg giganta je na današnji dan prije tri godine uništeno 2,66 tona droge, čija je vrijednost tada procijenjena na oko 6,7 miliona eura.

"Od spaljene količine droge, najviše je bilo marihuane - 2,59 tone, 56 kilograma heroina, oko dva kilograma kokaina i devet kilograma hašiša", navela je UP.

U posljednjoj akciji, 12. maja ove godine, u pećima KAP-a u dim je otišlo gotovo tri tone droga, od čega je najviše bilo marihuane i oko 13 kilograma heroina.

U UP su naveli da je u toku formiranje multiresorske radne grupe za izradu pravilnika o načinu uništavanja i vođenju evidencije o oduzetim i uništenim drogama.

U UP "Vijestima" je pojašnjeno da droga, koju su službenici policije oduzeli po poznatom počiniocu, se nakon vještačenja kao dokazni materijal dostavlja nadležnom sudu na čuvanje.

"Droga se po dostavljanju čuva u depozitu viših sudova sve do donošenja odluke o uništavanju. Drogu, oduzetu po nepoznatom učiniocu, gdje nije bilo osnova za podnošenje krivične prijave, Forenzički centar nakon vještačenja, vraća centru bezbjednosti Uprave policije, koji je izvršio zapljenu, gdje se ona čuva u depozitima CB-a, takođe do donošenja odluke o uništavanju", piše u odgovorima UP.

Odluku o uništavanju zaplijenjene droge donosi nadležni Viši sud rješenjem, nakon čega se formira Komisija za uništavanje droga koju čine predstavnici Višeg suda i Uprave policije.

U UP su naveli da je u toku formiranje multiresorske radne grupe za izradu pravilnika o načinu uništavanja i vođenju evidencije o oduzetim i uništenim drogama.

Još nije spaljen kokain Cemovića

Sudeći po količinama droge, koje su od 2006. godine uništavane u pećima Željezare i KAP-a, nema kokaina koji je prije gotovo deset godina zaplijenjen u Luci Bar. U decembru 2004. godine tovari kokaina su otkriveni u kontejnerima ispod asfaltnih pokrivki, a zbog tog švercerskog posla iz Južne Amerike su 2012. godine osuđeni Beranac Vuksan M. Cemović i Beograđanin Momčilo D. Pecić . U ponovljenom sudskom procesu oni su kao organizatori osuđeni na po 7,5 godina robije. Vi ši sud našao je dokaze da su Cemović i Pecić organizovali transport kokaina, a tokom suđenja su vještaci dokazali da je u tovarima bilo 58,8 kilograma kokaina, a ne 202 kilograma kako je to policija saopštila nakon otkrivanja kontrolisane poši lj ke. Iako je prošlo dvije godine od presude kokain koji je tada zaplijenjen još nije uništen, a do pravosnažnosti odluke pakovanja bi trebalo da se čuvaju u depozitu podgoričkog Vi šeg suda. U akcijama nije spaljen ni tovar od 15 kilograma kokaina koji je 2008. godine otkriven u Luci Bar. Za taj milionski posao policija je uhapsila braću Esada i Ramiza Mukovića iz rožaj - skog sela Bać, koji su u januaru 2011. godine u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni na osam i sedam godina robije.

Bonus video: