Suđenje za ubistvo Slavoljuba Šćekića: Odbijen zahtjev Borete za izuzeće sudije

Vrhovni sud je u maju ukinuo drugostepenu presudu osuđenima za ubistvo inspektora Šćekića
203 pregleda 0 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2014. 11:28h

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovan zahtjev Saše Borete, okrivljenog za podstrekavanje na ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, za izuzeće sudije Apelacionog suda Zorana Smolovića, člana sudskog vijeća koje će suditi u ponovljenom sudskom procesu.

Vrhovni sud Crne Gore je u maju ove godine ukinuo drugostepenu presudu osuđenima za ubistvo inspektora MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, a 27. juna je planirano da počne ponovljeno suđenje okrivljenima za ovo ubistvo.

Boreta je kazao da je sudija Smolović postupajući direktno pod uticajem i dikatatom sudije Vrhovnog suda Crne Gore Radula Kojovića, potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na 120 godina zatvora zbog podstrekavanja i ubistva Šćekića.

Apelacioni sud je potvrdio presudu podgoričkog Višeg suda optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Saša Boretai Ljubo Bigović osuđeni su na po 30 godina zatvora, jer su kao organizatori podstrekli na ubistvo policajca. Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić zvani Čila takođe su osuđeni na po 30 godina.

Čila Šćekić je iz heklera 30. avgusta 2005. ubio inspektora, a Vujadinović ga je nedaleko čekao u automobilu.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u Bečićima u junu i julu 2005. godine, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Baranin Alan Kožar iz Bara osuđen je na šest godina i 10 mjeseci, zbog podmetanja eksplozija na hotel Splendid 2005.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel Splendid, kada su otkrili da je to radio Kožar. Nakon toga, Boreta i Bigović podstrekavali su Vujadinovića i Čilu Šćekića da izvrše ubistvo.

Bonus video: