Maksimalno protiv Grčke, u polufinalu protiv Makedonije

Odlično smo igrali, zasluženo dobili, i sada se okrećemo polufinalu sa Makedonijom", rekao je „Vijestima“ Božidar Ćuk, primač servisa Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 20:17h

Lakše od očekivanog (gosti su čak 30 poena greškama poklonili domaćinu), Crna Gora je maksimalnim rezultatom porazila Grčku u Budvi i meč prije kraja osigurala prvo mjesto u grupi A.

Izabranici Slobodana Boškana će, tako, u polufinalu igrati protiv Makedonije, koja je nakon sinoćnjeg poraza u Mariboru od Slovenije sa 3:1, zauzela drugo mjesto u grupi B. Prvi meč igra se u Makedoniji, 12/13. jula, revanš je u Budvi 16. jula.

U drugom polufinalu sastaju se Slovenija i drugoplasirana ekipa iz grupe A, koja će biti poznata nakon večerašnjeg drugog meča između Crne Gore i Grčke, opet u Budvi (20 sati), Grcima trebaju dva boda da preteknu Rumuniju i Poljsku, koje trenutno imaju po bod više na tabeli...

"Azerbejdžan je u petak riješio našu situaciju, bili smo osigurali plasman u polufinale, a danas smo kod kuće protiv Grčke samo trebali da potvrdimo prvo mjesto. Odlično smo igrali, zasluženo dobili, i sada se okrećemo polufinalu sa Makedonijom", rekao je „Vijestima“ Božidar Ćuk, primač servisa Crne Gore.

Grci su bolje počeli meč, u prvom setu su uglavnom vodili do 10:9, najviše do dva poena (10:8), a onda su se „crveni“ probudili. Na 12:12, Crna Gora je napravila prvu mini seriju od 3:0, a onda na 15:13 i drugu od 4:0 za nedostižnih 19:13, kada je i set prelomljen.

Imao je domaćin i velikih 24:15, ali je onda došlo do opuštanja, što su Grci iskoristili da smanje na 20:24, na servis Mitra Đurića. Ipak, Đurić je servis greškom završio ovaj set.

Ćulafić sa šest i Đurić sa pet poena bili su najbolji poenteri timova. Crna Gora je imala mnogo bolji procenat realizacije napada (62-44 posto) i veći broj poena iz bloka (4-1), što je i presudilo, jer su obje ekipe imale po sedam grešaka.

Grci su još bolje počeli drugi set, serijom odličnih servisa Protopsaltisa gosti su poveli 7:2, ali nisu iskoristili taj zamajac. Serijom 6:0, Crna Gora je do prvog tehničkog tajm-auta prekorenula na 8:7, a onda je na 8:8 uslijedila nova serija, od 4:0, za vođstvo od 12:8.

Prednost od četiri poena su čuvali do 22:18, a onda su dodali i tri poena u seriji za 2:0 u setovima.

Boškan je u trećem setu zamijenio korektora, Aleksandar Minić je zamijenio Miloša Ćulafića. Ovaj set je, inače, bio najzanimljiviji.

Crna Gora je vrlo brzo povela 8:3 i činilo se da će lako privesti meč kraju. Međutim, Grci su se vratili u set, preokrenuli su na 14:12 a onda poveli i 17:14 i imali 23:21. Naša selekcija je uspjela da izjednači na 23:23, Grci su prvi došli do set lopte, ali je nijesu iskoristili, kao i naredne dvije, ali zato Crna Gora jeste svoju drugu, na 28:27, kada je Ivan Ječmenica izblokirao Kanelosa...

"Crnoj Gori je bilo mnogo lako da pobijedi. Ne znam šta da vam kažem, vjerovatno naš trener misli da smo reprezentacija Brazila. Svake nedjelje igra drugi dizač, drugi libero. Nijesmo uigrani, to je evidentno, pravili smo mnogo grešaka. Crna Gora je zasluženo pobijedila, bila jer mnogo bolja. U nedjelju moramo mnogo bolje, jer sa ovom igrom jako teško možemo da pobijedimo", rekao nam je Mitar Đurić, korektor Grčke, koji je prve odbojkaške korake napravio u Budućnosti, inače sin bivšeg jugoslovenskog reprezentativca Milana Đurića, nekadašnjeg srednjeg blokera i trenera u podgoričkom klubu.

Crna Gora – Grčka 3:0 (25:20, 25:18, 29:27)

Budva – Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 200. Sudije: Milan Rajković (Hrvatska) i Saša Stanišić (Švajcarska). Poeni iz napada: Crna Gora 35, Grčka 36. Poeni iz bloka: Crna Gora 10, Grčka 8. Poein iz servisa: Crna Gora 4, Grčka 3. Greške: Crna Gora 18, Grčka 30.

Crna Gora: Minić 5, DABOVIĆ 2, Babić, G. ĆUK 6, Strugar, ĆAĆIĆ 16, LAKČEVIĆ (libero 1), Radunović, B. ĆUK 6, Vukašinović (libero 2), JEČMENICA 4, ĆULAFIĆ 10.

Grčka: ĐURIĆ 17, FILIPOV 2, KOKINAKIS 8, Protopsaltis 8, Đumakas, EFRAIMIDIS (libero), TAKURIDIS 5, PELEKUDAS 5, Kumentakis, DALAKURAS 1, Kanelos 1, Angelopulos.

Galerija

Bonus video: