Proradio i Iguain, Argentina u polufinalu Mundijala

Jedini gol u okršaj "gaućosa" i "đavola" dao je napadač Napolija u 8. minutu. Argentinci čekaju boljeg iz duela Holandije i Kostarike
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 18:26h

Zlatna generacija Belgije mora da raste i čeka novu šansu, četvrtfinale Mundijala je bio krajnji domet nakon što su joj Argentinci pokazali kako se igra fudbal na rezultat.

"Gaućosi" su zatvorili sve prilaze golu, a da otvore protivnika im je trebalo svega osam minuta.

Gol odluke na samom startu meča dao je Gonsalo Iguain, nakon što mu se lopta srećno odbila na volej, a on majstorski matirao Tiboa Kurtou iz okreta.

Taj pogodak, vrijedan polufinala, bio je i i jasna poruka selektora Alehandra Sabelje kritičarima, koji su ga "gnjavili" time što previše vjeruje u asa Napolija (prethodna četiri meča na Mundijalu je odigrao ispod nivoa).

Šampionski utisak

Argentina je zaslužila da se nađe među četiri najbolja tima na Svjetskom prvenstvu, jer je natjerala Belgiju da bude bezidejna.

Havijer Maskerano i Lukas Bilja su brzo postavili stvari na svoje mjesto na sredini terena, pa defanzivna četvorka nije imala mnogo posla sa neprepoznatljivim Edenom Azarom, nemoćnim Divokom Origijem i Kevinom de Brujneom.

Jedino što je sastav Marka Vilmotsa uradio viđeno je u posljednjih 10 minuta, kada je iz očaja dugim loptama ciljao "tornjeve blizance" Danijela van Bujtena i Maruana Felainija, koji su imali zadatak da dominacijom u vazduhu napakuju neku šansu napadačima...

Ali, prilike su izostale, izuzev one u 94. minutu kada je Romelu Lukaku pokušao da asistira u peterac, a Esekjel Garaj otklonio i posljednju opasnost pred golom Serhija Romera.

Četvrti put u polufinalu

Lionel Mesi, Iguain i ekipa su odveli Argentinu u četvrto polufinale Mundijala u istoriji, a ako se gleda tradicija Sabeljin sastav je na dobrom putu da se bori za "boginju" - pobijedio je u sva tri prethodna polufinalna duela (protiv Sjedinjenih Američkih Država, Belgije i Italije). Argentinci nisu bili u polufinalu još od 1990. i Mundijala u Italiji.

"Argentina je odavno čekala na polufinale, bio nam je cilj da dođemo do njega. Sada će odlučiti nijanse, ali san je finale i titula. Sve smo bliži tom cilju", rekao je Iguain.

Da li je ovo najbolji meč Argentine na turniru? Čini se da dileme nema...

"Mislim da smo u ovoj utakmici konačno imali balans kakav se traži - u svakom trenutku su postojale linije u našoj igri, svi smo se branili, a onda i napadali. Siguran sam da je ovo meč u kojem smo pokazali koliko smo ozbiljan tim", istakao je popularni Pipita.

Belgijska tuga

Prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu Belgija je bila daleko od velike ekipe.

Rani gol Iguaina je izgleda uticao na karakter Vilmotosovog tima, pa je Argentina lakše nego što je iko očekivao iskontrolisana stvari na terenu.

"Cilj je bio da se plasiramo u četvrtfinale. Uradili smo to, a onda ispali od velike Argentine. Nije strašno", rekao je Kurtoa.

Galerija

Bonus video: