Ubistvo Dojčlendera: Suđenje u Srbiji ne bi bilo objektivno i pravično

Prema optužnici, Stošić i Gondi ubili su Dojčlendera u Reževićima, iz koristoljublja...
69 pregleda 0 komentar(a)
Rade Stošić, Foto: Savo Prelević
Rade Stošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2014. 17:28h

Apelacioni sud ukinuo je rješenje vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim je odlučeno da krivični postupak protiv Rada D. Stošića i Gondi T. Kristijana, okonča u Srbiji, jer su državljani te republike. To je “Vijestima” potvrdio branilac Stošića, advokat Miodrag Bojanić.

Njima se sudi zbog optužbe da su 7. februara 2005. u Budvi ubili njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera iz koristoljublja.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, piše da ustupanje spisa predmeta Srbiji, ne bi bilo objektivno i pravično i da je u svrhu donošenja pravedne odluke, neophodno da se i dalje sudi u Višem sudu u Podgorici.

"S obzirom na to da je optužnica stupila na snagu, na prvostepenom sudu je da pored iznijetih uslova, cijeni, sagledavajući stanje u cjelokupnim spisima predmeta, da li je objektivno nužno i cjelishodno ustupiti krivično gonjenje i suđenje stranoj državi - Republici Srbiji. Mora se imati u vidu, iako imperativno nije propisano, činjenica u kojoj se fazi nalazi krivični postupak, činjenica da je djelo učinjeno na teritoriji Crne Gore, gdje se nalaze i tragovi- dokazi krivičnog djela, gdje prebivališta imaju i svjedoci predloženi optužnicom. U ponovnom postupku će biti neophodno ponovo, neposredno saslušati određene svjedoke, koji su državljani Crne Gore, sa prebivalištem u Crnoj Gori, a mogućnost neposrednog saslušanja tih svjedoka od strane pravosudnih organa Republike Srbije, osim u situaciji da se ti svjedoci dobrovoljno odazovu pozivu suda, ne bi bilo moguće", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Prema optužnici, Stošić i Gondi ubili su Dojčlendera u Reževićima, sa umišljajem iz koristoljublja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi.

Gondi je to, kako piše, uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja imovine pokojnog Dojčlendera, stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića.

Bonus video: