Kao da je neko urekao Francuze

Odnos snaga na tribinama bio je otprilike kao na terenu, kada su se sudarili Boateng i Valbuena
1 komentar(a)
Njemačka - Francuska, Foto: Aleksandar Vučković
Njemačka - Francuska, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 05.07.2014. 14:01h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Odradiše Njemci Francuze! Taj žargonski izraz, patentiran u Crnoj Gori, najbolje odslikava na koji način su puleni Joakima Leva prošli kroz četvrtfinale Mundijala. Rutinski, jednim golom, bez i malo straha.

Čak i taj posljednji šut, koji je jednako rutinski odbranio Nojer, bio je unaprijed osuđen na propast. Ipak je u šansi bio Benzema, a njemu ih treba bar pet da bi se upisao u strijelce. Zbog toga - AU REVOIR.

„Najbolji igrač Francuske je Rafael Varan”, govorio je u metrou koji vodi ka Marakani navijač Francuske. Negdje je uobičajeno da se, za sreću, kaže „Dabogda slomio nogu” - čisto da se ne izbaksuzira. Bolje da je Francuz Varanu poželio isto. Ovako, jedan trenutak njegove nepažnje, ispružena ruka Humelsa koja ga je držala na „bokserskoj distanci”, udarac glavom igrača Borusije iz Dortmunda, što mu je specijalnost u žutom dresu, i „elf” je ponovo u polufinalu.

Prije tačno 10 godina, jedan dječak je uoči polufinala prvenstva Starog kontinenta u Lisabonu, poslao poruku koja je objavljena na „krolu” naše državne televizije: „Grčka prvak Evrope”. Sada dvostruko stariji, danima uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu probija uši: „Njemačka prvak svijeta”.

Ako tada niko nije ni sanjao da Grci u Lisabonu mogu prvo proći u finale, pa onda u meču za titulu savladati i domaćina, ovoga puta ima sve preduslove da ga proglase za „proroka”. Ili bar blago vidovitog. Jer, Njemci imaju sve što im je za to potrebno.

Imaju i navijače, koji su juče dominirali protiv malobrojnih Francuza. Odnos snaga na tribinama bio je otprilike kao kada su se krajem prvog poluvremena u jednom duelu sudarili Boateng i Valbuena.

Omalenom Francuzu morala je da bude ukazana pomoć! I ispred stadiona „Novinar Mario Filjo”, kako sada glasi pravi naziv Marakane, bilo je otprilike isto. Jedini problem za Njemce bio je što se dva sata prije utakmice u okolnim lokalima nije smjelo točiti pivo. Ali, zato jeste na stadionu. Mora od nečeg da se živi. I Fifa, i organizator.

A domaćin trlja ruke i kada je samo sportski aspekt u pitanju. Brazil gura i dalje, Tijaga Silvu i drugove nije zaustavila ni Kolumbija. Od reprize 1950. godine, uz nadu u drugačiji ishod finala, sada ih dijeli samo jedan korak. Možda bi dobro bilo da Skolari svojim pulenima protiv Njemaca poželi bar da slome mali prst na nozi. Ako to uradi, moći će poslije polufinala da se isprsi i upita:

„Ko to kaže da u Crnoj Gori ima vidovitih”?!

Bonus video: