Suđenje "fudbalerima" zbog lažnog iskaza: Sjećanje im slabo, ali Ivana pamte

Jedino u šta su se svi kleli i bili sigurni, to je da je Ivan Bušković tog dana sve vrijeme sa njima igrao fudbal
164 pregleda 0 komentar(a)
Optuženi, napad na Lakić, Foto: Vesko Belojević
Optuženi, napad na Lakić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.07.2014. 16:24h

Rođaci i prijatelji Ivana Buškovića, kazali su juče da dobro pamte da su on i njegovi prijatelji 7. marta 2012. godine na Zabjelu igrali fudbal, ali se nijednog detalja iz te noći više ne sjećaju.

Oni su to saopštili svjedočeći u podgoričkom Osnovnom sudu, u nastavku suđenja optuženima za davanje lažnog iskaza Nikoli Buškoviću, Dragoslavu Peraziću, Ivanu Siništaju, Borku Čađenoviću, Branku Bašoviću i Simu Đuroviću.

Njima se stavlja na teret da su 28. maja 2012. lagali pred sudom, rekavši da je Ivan Bušković 7. marta 2012. godine, u vremenu od 21 do 22 časa, sa njima igrao fudbal.

U to vrijeme pretučena je novinarka “Vijesti ” Olivera Lakić, a Ivan Bušković pravosnažno je osuđen zbog toga.

Svjedoci - Borko Vukčević, Ivan Popadić, Nikola Šofranac i Savo Bušković juče su potvrdili da su spornog dana okrivljeni igrali fudbal sa Ivanom Buškovićem u periodu kada je napadnuta Lakić, ali se nijesu mogli sjetiti rezultata utakmice, ko je dobio utakmicu, a nijesu bili sigurni ni ko je u šta tada bio odjeven, kao ni ko je s kim došao i otišao sa utakmice.

”Mogu se zakleti da je Ivan Bušković bio na utakmici cijelo vrijeme, ja nikad ne lažem”, naveo je Popadić

Buškovićev brat od strica Savo, rekao je da je tog dana gledao utakmicu sa tribina, dok su Vukčević i Šofranac rekli da je on igrao s njima utakmicu tog dana.

Vukčević je rekao da je stalno išao u istom drečavom dresu na fudbal, dok se Šofranac nije mogao sjetiti u čemu je Vukčević tog dana došao na utakmicu.

Jedino u šta su se svi kleli i bili sigurni, to je da je Ivan Bušković tog dana sve vrijeme sa njima igrao fudbal.

"Mogu se zakleti da je Ivan Bušković bio na utakmici cijelo vrijeme, ja nikad ne lažem", naveo je Popadić.

Zastupnik optužbe Vukas Radonjić, istakao je da je "potpuno nejasno i životno neprihvatljivo da je svjedok dobro upamtio ko je sve igrao tog dana, a ne sjeća se ostalih okolnosti".

Advokat Milovan Milošević, branilac optuženih, pak smatra da je sasvim logično da se bolje sjećaju tog termina nego ostalih, kao i to što se, nakon dvije godine, sjećaju s kim su igrali, ali ne i ostalih detalja.

Bivši direktor policije Veselin Veljović, krajem septembra 2013. kazao je "da su mu starješine, koje su vodile istragu, saopštile da je Ivan Bušković nevin u zatvoru".

I nakon podsjećanja advokata Branislava Tapuškovića, drugog branioca optuženih, da je sud upozorio svjedoke da je davanje lažnog iskaza krivično djelo, svi su ostali pri svojim izjavama.

"Garantujem životom da je Ivan Bušković bio sa mnom na terenu, i u mojoj ekipi cijelo vrijeme", rekao je Vukčević.

Suđenje se nastavlja 2. oktobra. Za krivično djelo davanje lažnog iskaza zaprijećena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Iako je Bušković pravosnažno osuđen zbog napada, motiv nikada nije utvrđen.

Bivši direktor policije Veselin Veljović, krajem septembra 2013. kazao je "da su mu starješine, koje su vodile istragu, saopštile da je Ivan Bušković nevin u zatvoru".

To je rekao na suđenju njegovom bivšem pašenogu i šefu obezbjeđenja Milenku Mići Rabrenoviću, optuženom da je prijetio Lakić i njenoj porodici.

Lakić je nakon tog svjedočenja podnijela prijavu protiv Veljovića, a izviđaj u tom predmetu nije završen.

Ona od tužilaštva traži da se ispita istinitost njegovih tvrdnji ili, u suprotnom, utvrdi zašto pomaže B.uškoviću. Lakić je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada. Više od dvije godine je pod policijskom zaštitom.

Još se čeka odluka Višeg suda

Još se ne zna ishod žalbe Osnovnog tužilaštva , koju su uložili nakon što je odbijen optužni prijedlog protiv Čurovića i Siništaja, optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke Olivere Lakić.

Siništaj i Čurović prije više od mjesec dana, u društvu Ivana Buškovića , osuđenog zbog fizičkog napada na Lakić i Dragoslava Perazića, na ulici su zaustavili novinara "Vijesti" Vladimira Otaševića i iz automobila sasuli niz prijetnji i uvreda na račun njegove koleginice.

Osnovni sud odbio je optužni predlog protiv njih, "jer nema dovoljno dokaza da su okrivljeni osnovano sumnjivi".

Nakon toga, uslijedila je žalba podgoričkog tužilaštva .

Bonus video: