Ćalović: Kako je Keljmendi gradio komplekse u Crnoj Gori?

Specijalno Tužilaštvo Kosova, podiglo optužnicu protiv Keljmendija za krivična djela - organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovina, raspodjela i neovlašćenja prodaja narkotika
67 pregleda 63 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2014. 08:35h

Direktorica nevladine organizacije MANS Vanja Ćalović, pozvala je Tužilaštvo Crne Gore da kosovskim kolegama prosilijede dokumentaciju koju im je MANS dostavio kada i krivičnu prijavu protiv Nasera Keljmendija.

Ćalovićeva je precizirala da se radi o dokumentaciji u kojoj, između ostalog, ima riječi o izgradnji Keljmendijevog kompleksa u Ulcinju.

“Naše Tužilaštvo to nije ni istražilo ni iskoristilo, a moralo je, jer s obzirom na to da se Keljmendi tereti da je novac sticao trgovinom narkoticima, postoji opravdana sumnja da je taj novac uložen, između ostalog, u taj i slične komplekse”, kazala je Ćalovićeva.

Keljmendi optužen za teško ubistvo, kupovinu i prodaju droge...

Specijalno Tužilaštvo Kosova, podiglo je juče optužnicu protiv Nasera Keljmendija za krivična djela - organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovina, posjedovanje, raspodjela i neovlašćenja prodaja rizičkih narkotika i psihotropnih supstanci.

U saopštenju tužilaštva, piše da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, a tereti se za teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Dodaje se da je bio uključen u proizvodnju i preradu narkotika, odnosno višestruki iznos od 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ekstazija i 2,5 tona anhidrida sirćetne kiseline.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu 6. maja 2013. godine, na osnovu međunarodne potjernice koju su raspisale vlasti BiH. Od tada se nalazi u pritvoru. SAD su Keljmendija identifikovali kao narkobosa 2012.

Keljmendi je vlasnik velike imovine u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Kosovu, Sloveniji, Dubaiju...

U Ulcinju ima holet “Casa Grande”. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Keljmendi u Ulcinju posjeduje i agenciju za nekretnine "Donata company" u kojoj je njegova nevjenčana supruga J. B. izvršna direktorica.

Na teritoriji opštine Ulcinj posjeduje oko 19.000 kvadrata zemlje. Prema katastarskim podacima, Keljmendi u Podgorici ima stan od 56 kvadrata na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ali i stan od 81 kvadrat u potkrovlju zgrade u Moskovskoj ulici.

Vjeruje se da Keljmendi posjeduje nekoliko placeva na luksuznim lokacijama u Ulcinju, ali i da je nekoliko stanova i kuća prepisano na imena njemu bliskih osoba.

Galerija

Bonus video: