Kad Brazilci ne žele da umiru u ljepoti

"Nijesmo ovdje samo da pravimo spektakl. Ovdje smo da idemo do kraja", kaže Nejmar
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 11:23h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Odavno se u Brazilu sa toliko respekta i poštovanja nije govorilo o nekoj reprezentaciji, kao što se ovih dana priča o Kolumbiji. A gotovo da i ne postoji selekcija koja je petostrukom svjetskom šampionu kroz istoriju zadala manje problema nego što su to „kafeterosi”.

Paradoksalno, ali u pitanju je četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Četvrtfinale Mundijala na kojem Brazil želi da ide do kraja, da prvi put na šampionatu zaigra na Marakani (a to je moguće samo ako uđe u finale) i da tada konačno sruši prokletstvo kultnog stadiona. Da na žuti dres prišije i šestu zvjezdicu.

A žutih dresova Brazila ima bukvalno na svakom koraku. Za jeftinim kopijama ljubitelji fudbala gotovo se ne osvrću, slabo prolaze i plava i zelena oprema Nike proizvođača, ali za žutim je pomama. Ako se na dresu ne upisuje ime kupca, „štancuje” se gotovo samo jedno - Nejmar! Njegova popularnost, čini se, dostiže nekadašnju Ronaldovu, ali da bi se našao na istom nivou sa legendarnim, najboljim strijelcem u istoriji mundijala, mladom superstaru za početak je potrebna sitnica - da osvoji titulu. A on je, kako kaže, riješio da to uradi po svaku cijenu...

"Ne želim šou. To je posljednja stvar koju pokušavamo da uradimo. Nijesmo ovdje samo da pravimo spektakl. Ovdje smo da idemo do kraja", kazao je Nejmar i tom izjavom još više bacio u trans kompletnu domaću javnost, pa je mediji u Rio de Žaneiru ponavljaju i ponavljaće je, ili do početka utakmice, ili dok je papagaji iz ZOO vrta u blizini Marakane ne nauče napamet.

U transu je, međutim i Kolumbija. Njihovih žutih dresova u prodavnicama više nema, očigledno da su mogućnosti „kafeterosa” pogrešno procijenjene. Trans kada Kolumbijci postignu pogodak ima i svoje ime - Armeration. Patentirao ga je još 2010. godine Pablo Armero, a posljednje izvođenje u kojem je upravo on igrao glavnu rolu bilo je u meču sa Grčkom na ovom Mundijalu.

"Igrao sam za Palmeiras protiv Santosa. Oni su poveli, a Nejmar, Robinjo i Ganso proslavili su pogodak plešući. Kada smo izjednačili, moj saigrač Robert, koji je postigao gol, i ja takođe smo zaigrali. Publika je počela da zviždi, ali kada su vidjeli kako ja plešem, počeli su da se smiju. Na kraju sam ispraćen aplauzom", ispričao je lijevi bek Kolumbije i pred meč sa favorizovanim domaćinom dodao: Želimo da uživamo. Daćemo sve od sebe, pa šta bude.

Da bi se njegov ples nastavio, potrebno je gotovo čudo. Bar tako kaže „učiteljica života”. U 13 mečeva protiv timova iz Južne Amerike na svjetskim prvenstvima, Brazil je izgubio svega dva puta - od Urugvaja u finalu 1950. i u osmini finala 1990. u Italiji od Argentine. Od preostalih 11, Brazilci su dobili devet utakmica, a dva meča završena su neriješeno, uključujući i remi protiv Čilea u osmini finala na ovom Mundijalu.

Štaviše, jedina južnoamerička selekcija koja je kroz istoriju zadavala manje glavobolje Brazilu nego Kolumbija je Venecuela. Ona je trijumfovala jednom, Kolumbija je savladala današnjeg domaćina dva puta u 25 mečeva!

Dok današnja utakmica ne pokaže da li tradicija postoji da bi bila srušena ili se nastavila, oba tima ispraćena su za Fortalezu gromoglasnim skandiranjem. „Brazil, Brazil”, uzvikivano je dok su Nejmar i drugovi napuštali Teresopolis. „Brazil, Brazil”, s jednakom strašću domaći navijači pokušavali su da prestraše namrštene kolumbijske fudbalere dok su napuštali svoj trening kamp.

Da li će Hames Rodriges uzvratiti udarac?

Malene bliznakinje na suprotnim stranama

Šta god da se desi, porodica Havijera Gonsalesa, kolumbijskog muzičara čija je supruga Brazilka, imaće razloga za slavlje.

Sportski kanal SporTV, koji 24 sata dnevno izvještava sa Svjetskog prvenstva i koji taj posao odrađuje fenomenalno (stručni konsultanti su sve sami kapiteni svjetskih prvaka: Karlos Alberto Tores, Danijel Pasarela, Lotar Mateus i Fabio Kanavaro), posjetio je dom Gonsalesa i zatekao impresivan prizor: suprug u kolumbijskoj, supruga u brazilskoj „odori”.

Djeca - bliznakinje - takođe u „suprotnim taborima” i „uniformama”. Iako još nisu napunile godinu, i one će danas sa roditeljima biti na stadionu u Fortalezi. Poklon SporTV-a otišao je u prave ruke. Pardon - ručice.

Galerija

Bonus video: