Evropski derbi u hramu fudbala

"Ne znam je kako je to kao selektor podići trofej. Uradio sam to kao igrač i ništa nije izazvalo takvu buru emocija", kaže Dešam
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 08:28h

Kako god da se završi prvi četvrtfinalni duel na 20. Mundijalu, između formalnog domaćina Francuske i Njemačke, nesumnjivo će ući u istoriju. I to ne samo zbog toga što će se odigrati u fudbalskom hramu „Marakani”, već i zbog istorije i tradicije evropskog derbija.

U dosadašnjoj istoriji Njemačka je bila uspješnija na mundijalima, a upravo istorija kaže samo zbog skandaloznog suđenja holandskog sudije Čarlsa Korvera, koji je spriječio Mišela Platinija i drugove da urade ono što je krajem prošlog milenijuma uspjelo Zidanovoj ekipi - objedinjavanje titula evropskog i svjetskog prvaka.

Uzgred, Njemačka vodi u mundijalskim pobjedama sa 2:1, jer je nakon trijumfa „galskih pjetlova” u Švedskoj, „elf” na penale prošao u finale Mundijala u Španiji 1982. godine. Platini i drugovi u poznim fudbalskim godinama nijesu uspjeli da se revanširaju Njemačkoj u Meksiku 1986. godine, u kojem je „elf” slavio sa 2:0. Priliku za to imaće selektor „trikolora”, slavni kapiten generacije svjetskih i evropskih prvaka, Didije Dešam!

"Oduvijek sam mrzio da gubim i tako će biti i ubuduće. Smatram da sam uradio sve što treba za pobjedu, ali nekada o tome odlučuje najsitniji detalj. Nešto malo. E da ne bi falilo to malo, igrači treba da urade šta je do njih. Rekao sam im da je za to malo koje razlikuje pobjednika od poraženog potrebno da do krajnjih granica daju sve od sebe. Oni su ti koji će da ispišu svoju životnu priču i sudbinu drže u svojim rukama. Ono što ne znam je kako je to kao selektor podići najveći trofej. Uradio sam to kao prvi francuski igrač i zaista ništa u mom životu nije izazvalo takvu buru emocija", kazao je Dešam.

Iako su obje selekcije u svoja četiri prethodna mundijalska duela prošle put od atomskog fudbala, do ne baš ubjedljivih izdanja, Njemačkoj pripada uloga blagog favorita.

"Mi nemamo prava da na Njemačku gledamo sa visine. Ali, svakako da mi na pamet ne pada da u Riju budemo samo turisti. Plasmanom među osam selekcija napravili smo veliki pomak u odnosu na prethodne godine i time zadovoljili naciju", zaključio je Dešam.

Njemačku drma „sindrom Alžir”, čiji su otpor slomili tek u sudijskoj nadoknadi. Uz pritisak kritički nastrojene javnosti naviknute na uspjehe „elfa”, izabranici Joakima Leva muku muče i sa gripom.

"To je zbog klima uređaja, ali i prečestih promjena oblasti sa ogromnom temperaturnom razlikom. U pitanju je samo lakši bol u grlu sedmorice fudbalera i proći će. A na prvenstvu svijeta je nemoguće tokom cijelog turnira igrati fantastično. Važno je samo izaći sa terena kao pobjednik, što smo i uradili. I naporno radimo na otklanjanju nedostataka, kako bismo napredovali u igri. Učiti tokom turnira je za nas normalna pojava, kako bismo uvidjeli bolje strane ekipe", pravdao se Lev.

Za razliku od francuskog kolege, Lev je, suočen sa nezadovoljstvom i kritikama igre od strane bivših njemačkih fudbalskih zvijezda, pokušao da svoje igrače drži dalje od nezgodnih pitanja medija. Do njih nije došao ni „Kiker”, ali taj tradicionalno dobro upoznat njemački dnevnik tvrdi da Lev neće moći da računa samo na povrijeđenog beka Sampdorije Škodrana Mustafija, koji je kao 23. putnik u Brazil upao zbog povrede Marka Rojsa.

Galerija

Bonus video: