Tragom jedne slike: Vjenčanje Crne Gore sa morem

Pomorski muzej je otkupio sliku 1954. godine za tadašnjih 90 hiljada dinara
360 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2014. 20:04h

Istorijsko veče pod nazivom “Tragom jedne slike - Venčanje Crne Gore sa morem”, u organizaciji Pomorskog muzeja u Kotoru i kotorskog ogranka Matice crnogorske, održano je preksinoć u palati Grgurina. Veče je posvećeno jednom od najvrjednijih eksponata muzeja, umjetnčkoj slici “Vjenčanje Crne Gore sa morem” koju je 1881. naslikao Ivan Žmirić.

Kustos Pomorskog muzeja Ilija Mlinarević podsjetio je da je muzej ovu sliku otkupio 1954. godine od Jelene Bašović iz Nikšića, kćerke ministra Crne Gore Marka Đukanovića, čiji aktivan rad pada oko 1910.

Slika je otkupljena za tadašnjih 90 hiljada dinara.

Na slici dominira jedrenjak na kojem plove ličnosti iz istorijske prošlosti Crne Gore, a centralna figura je kralj Nikola na pramcu sa svitom u barskoj luci. Dimenzije slike su 130x105 cm.

“Na drugom spratu muzeja izložena je kaširana fotografija ove slike koja po tonalitetu odgovara originalnoj slici u krejonu. Nakon neuspješne restauracije na Cetinju, za potrebe Pomorskog muzeja napravljena je kopija u boji, čija autorka je konzervator u Pomorskom muzeju Smiljka Strunjaš.

Dimenzije kopije su 130x 88 cm, a povodom istorijske večeri po prvi put je izložena”, kazao je kustos Mlinarević.

Direktorka muzeja Mileva Pejaković-Vujošević najavila je u narednom periodu predstavljanje i drugih vrijednih eksponata, poput portreta Matije Zmajevića iz Perasta, admirala ruske baltičke flote i saradnika Petra Velikog u obnovi ruske pomorske sile na Baltiku, portret Maša Vrbice, ministra unutrašnjih djelatnosti koji je vodio resor pomorstva od 1882. godine kao i portrete braće Marka i Joza Ivanovića iz Dobrote u okršaju sa gusarima u luci Pirej 1756. godine.

Žirić je sliku donio iz Zadra na Cetinje 1881.

Predsjednica kotorskog ogranka Matice crnogorske mr Vesna Vičević govorila je o istorijskim podacima i činjenicama vezanim za ovu sliku, navodeći da je slikar Žirić sliku donio iz Zadra na Cetinje 1881, gdje su je na dvoru vidjeli knjaz i visoke zvanice, dok je za građane Cetinja bila izložena u ovdašnjoj velikoj gostioni.

Na slici je predstavljen svečano okićen jedrenjak na kome se vijore crnogorske zastave dok isplovljava iz Bara, sa mnoštvo svijeta na obali koji pozdravljaju brod. Na pramcu je markantna figura knjaza Nikole sa podignutom desnom rukom u kojoj je prsten za bacanje u more, a pored njega sjedi knjeginja Milena.

Bonus video: