Izložba skulptora Rajka Sušića: Bića oživljena u metalu i kamenu

Posebno interesovanje javnosti izazvala je preko tri metra duga skulptura “Ajkula”
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2014. 19:56h

Ako je umjetnost želja čovjeka da izrazi sebe, zabilježi reakciju svoje osobenosti na svijet u kojem živi, onda vajar Rajko Sušić ima razloga da bude zadovoljan i kao umjetnik i kao čovjek. Bio sam više nego začuđen kako on kamen i metal pretvara u mekanu materiju, izlazeći iz te ne male borbe, kao pobjednik, majstorski udahnjujući novi život sjajnim umjetničkim djelima. Odavno nisam sreo jednog umjetnika koji sa sobom nosi toliku radost stvaranja, kazao je novinar i publicista Ranko Pavićević, otvrajući preksinoć u galeriji ljetnjikovca “Buća-Luković“ u Tivtu, samostalnu izložbu skulptura Rajka Sušića, diplomiranog vajara iz Nikšića.

Sušićeva izložba u kojoj je dvadeseat skulptura u metalu i kamenu, na pravi je način otvorila likovne programe ovogodišnje ljetnje manifestacije kulture “Purgatorije” u Tivtu, simbolično spajajući dva elementa - kamen od koga je sazdana tivatska obala i metal koji su duže od vijeka obrađivale generacije brodograditelja tog nekada poznatog industrijskog grada.

Opus umjetnika iz Nikšića tematski je vezan za pticu, ribu, psa, mačku, kao i portrete. Kroz skulpture se Sušić potvrđuje kao autentičan i vrstan majstor. Spajajući razne djelove metala, koje potom brusi i patinira, on stvara izuzetno vrijedne umjetničke skulpture. Njegova djela izazvala su odlične reakcije publike i kritike, kao i nekolicine poznatih ovdašnjih umjetnika - slikara Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa i Ljubomira Popadića.

“Izložbu sam koncipirao tako da predstavlja presjek mog stvaralaštva - prethodnih 16 godina. Tu su skulpture koje više nisu moje vlasništvo kao i one nove. Zadovoljstvo mi je da izlažem u Tivtu, u gradu nekadašnjeg Arsenala, gdje, kažu, nije bilo toga što se nije moglo uraditi.

Vajarstvo je dio zanata i gdje zanat završava, počinje kreativnost”, kazao je Sušić nakon otvaranja izložbe. Posebno interesovanje javnosti od preksinoć izaziva njegova velika skulptura ajkule, postavljena na Trgu od kulture, ispred ulaza u galeriju tivatskog Centra za kulturu. Preko tri metra duga skulptura jednog od najsavršenijih predatora, već je postala svojevrsni “lendmark” Tivta, a iz Centra za kulturu su najavili da će ona najvejrovatnije biti otkupljena i ostati da krasi neki od javnih prostora u tom gradu.

Bonus video: