ODBIJEN PREDLOG ZA UKIDANJE PRITVORA

Svjedoci kažu da je Vidak napala sutkinju, ona negira optužbe

Vidak je optužena da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala Stanišić, te da je sutkinja zadobila laku tjelesnu povredu
512 pregleda 0 komentar(a)
Sara Vidak, Foto: Printscreen
Sara Vidak, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.08.2018. 18:03h

Sutkinja Momirka Tešić odbila je predlog za ukidanje pritvora Beograđanki Sari Vidak (20) optuženoj da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala Jelenu Stanišić, te da je sutkinja zadobila laku tjelesnu povredu.

Glavni pretres odložen je za 5. septembar. Advokat Sare Vidak, Srđan Lješković je kazao da će odustati od izjava preostala dva svjedoka, majke i momka optužene, samo da ona bude puštena iz pritvora, jer tužilaštvo insistira da se saslušaju svi svjedoci.

Lješković je nakon kraja pretresa poručio da mu je interes da Vidak što prije izađe iz pritvora i da je i današnje suđenje pokazalo da je nevina, a da u iskazima svjedoka ima elemenata krivičnog djela.

Na današnjem suđenju Vidak je negirala da je napala Stanišić.

Ona je na suđenju u Osnovnom sudu u Kotoru kazala da je Stanišić nju uhvatila za ruku i odgurnula.

Sutkinja je ponovila da je napadnuta na radnom mjestu, što je potvrdilo i više svjedoka na današnjem suđenju.

JWPlayer video mesto

Vidak je kazala da je upozorila sutkinju na ponašanje, nakon čega je, kako je navela, uslijedila panika i povici sutkinje da ju je napala.

Vidak tvrdi da nije ogrebala Stanišić po ruci, već da je sutkinja sa ogrebotinom izašla iz kancelarije u koju je ušla nakon napada.

Kazala je i da je osnovna tužiteljka nije na saslušanju uputila da može da se brani ćutanjem, kao ni da može da pozove ambasadora.

Tvrdi i da je tužiteljka bila nekorektna i neprijatna da je saslušanje "bilo iživljavanje" i da je bila "nemoćna da bilo šta kaže".

Vidak je kazala da iz tih razloga nije ni potpisala zapisnik.

Tužiteljka Ljiljana Milić je dostavila sudu tri punomoćja, potpisanih od strane majke Sare Vidak za advokate, i punomoćje potpisano od strane Vidak.

Advokat Srđan Lješković smatra da su dokumenti falsifikovani i da se radi o manipulaciji tužilaštva, jer se radi o "pravno neukoj djevojci".

Stanišić je navela da je Vidak i njenom momku, Stevanu Prpi, koji su došli u sud kulturno objasnila proceduru, ali da se Vidak obraćala drsko i čak zalupila vrata kancelarije.

"Prilikom suđenja je Sarin momak priznao krivicu da je udario parkirani auto, i tražio da mu se saopšti kazna. Odmah je rekao "kriv sam nema šta udario sam auto, samo da znam kolika je kazna"", rekla je Stanišić.

Sutkinja je dodala da je Prpa platio kaznu i potpisao tri primjerka.

JWPlayer video mesto

Tada je, kako je kazala čula galamu ispred kancelarije - "ovo je nepravda, hoćemo žalbu". Dodala je da se pojačala vika i galama i da je izašla na prag kancelarije.

"Pitala sam u čemu je problem, obratila mi se majka Sare Vidak riječima "sram te bilo, cijeli dan nas maltretiraš, diskriminišeš nas po nacionalnoj osnovi", kazala je Stanišić.

Dodala je da je objasnila da se pritužbe predaju u pisarnicu i da napuste prostorije odjeljenja.

Stanišić ističe da joj se tada Sara Vidak obratila riječima "koje je tvoje prezime, čuće se za ovo". Dodala je da je Vidak tada udarila po ruci uhvatila je i počela da zavrće ruku.

Tada je pozvana policija i Hitna pomoć.

Stanišić je kazala da je Sara Vidak pozvala majku da joj dostavi kanadski pasoš. Navela je da se uznemirila i da je otišla u Hitnu.

"Nisam mogla da vjerujem da će me neko fizički napasti na radnom mjestu", rekla je Stanišić.

Dodala je i da je Vidak podmetnula nogu i blokirala vrata i da joj je onemogućila da se vrati u sudijsku kancelariju.

Stanišić je kazala da je nakon saslušanja kod tužioca Sarin advokat Ranko Šćekić pozvao na fiksi telefon i kazao joj da je "Sara spremna da pruži ruku i da je pogriješila da bi Sara sve ovo da prizna, da se izmire, kako bi se predmet završio odloženim gonjenje".

Sutkinja je kazala da je to odbila navodeći da je bila napadnuta na radnom mjestu.

Šćekić je pojasnio da se Vidak uplašila da će biti poslata u zatvor i da je rekla da će priznati iako to nije uradila.

Na pitanje tužiteljke Milić da li je uhvatila za ruku Saru Vidak, Stanišić je kazala "nisam, naravno", te da je ni u jednom momentu nije uhvatila za ruku, već da se vraćala unazad pošto su na nju nasrtali.

"Ja sam od nje bježala", rekla je Stanišić.

Dodala je da nije vidjela da je policajac nasrnuo na majku Sare Vidak.

Na pitanje advokata Lješkovića da li je u opisu radnog mjesta sudije za prekršaje da zavodi red u hodniku, Stanisic je kazala da nije.

"Ali pošto se radi o predmetu koji je neposredno kod meme zavšsen, htjela sam da dam objašnjenje strankama jer su negodovali", rekla je Stanišić.

Upitana da li se protiv nje vodi neki postupak, Stanišić je odgovorila ne. Kazala je da su joj povrede sanirane u Domu zdravlja.

Lješković je kazao da nema ni jedan medicinski dokaz koji potvrđuje tvrdnje Stanišić.

Svjedok Haris Ćeman je je rekao da je bio na radnom mjestu gdje je i kancelarija Stanišić. Kazao je da je čuo djevojku i momka koji su ušli u kancelariju, a da ih je sudija smirivala i pojasnila da još nije stigao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kaže da je Vidak sve vrijeme negodovala, obraćala se naredbodavnim tonom i da je zalupila vratima.

Ćeman je potvrdio riječi Stanišić da je Prpa priznao krivicu i prihvati odgovornost i da ga je zanimala kazna. Dodao je da je Prpa bio kukturan, korektan i da se zahvalio.

Onda je, kako je kazao, počela galama uhodniku, te da je izašao i vidio, i poslije saznao da se radi o majki i kćerki Oliveri i Sari Vidak, koje su negodovale i da ih sudija sasluša, jer im je nanijeta nepravda.

Olivera Vidak je, kako je kazao, bila bučna i govorila da se sve dešava jer su srpske državljanke. Kaže da se sutkinji obratila sa "sram vas bilo".

"Vidio sam da je Sara krenula ka sutkinji i blokirala vrata kancelarije. Vidio sam da je odgurnula sutkinju, da ju je uhvatila za ruku. Policajac je reagovao i uhvatio za ramena, a ja sam stao između njih. Sutkinja je ušla u kancelariju", rekao je Ćeman.

Sutkinja je, kako je ispricao, izašla iz kancelarije vidno uznemirena i rekla policajcu da je napadnuta.

Na pitanje advokata Ranka Šćekića da li je vidio povrede na ruci sutkinje, Ćeman je kazao da je vidio crvenilo, te da je poslije vidio da joj je ukazana pomoć u Domu zdravlja.

Tužiteljka Milić zamolila je sutkinju Momirku Tešić da opomene advokata Lješkovića da je ne pominje, jer ako nastavi traćiće drugu mjeru.

Problem je nastao jer je Lješković tražio od Ćemana da pokaže kako je Vidak zavrnula ruku sutkinji, a kako je svjedok pokazao da je uhvatila za palac a ne zglob ruke, a potom pojasnio da je mislio na zglob, advokat je kazao da je promijenio mišljenje jer je vidio tužiteljku da je pokazala na zglob. Na to je burno reagovala Milić navodeci da to nije istina.

Lješković je u potpunosti prigovorio izjavi svjedoka, tvrdeći da je "svjesno pripremana odbrana kako bi se optužnica potvrdila, a nevina djevojka osudila".

Izjavu daje drugi svjedok, policijski službenik Zdravko Šubarić koji je kazao da se Prpa na suđenju odrekao žalbe i da je plaćena kazna. Navodi da su majka i kćerka negodovale u holu povišenim tonom.

"Sudija je izašla da vidi o čemu se radi, Olivera Vidak je negodovala jer nisu saslušane, na šta im je sutkinja rekla da nisu stranke u postupku. Sara je tada rekla "ima da me saslušas i stavila nogu da se sutkinja ne može vratiti u kancelariju. Sutkinja je viknula pusti mi ruku. Vidio sam da je Sara držala za ruku. Znam da je sutkinja izašla iz kancelarije i da je imala crvenilo na ruci", kazao je Šubarić.

Na pitanje tužiteljke da li ga je Sara Vidak udarila prilikom izlaska iz suda, Šubarić je kazao da joj nije dozvoljavao da izađe, ali da ga nije udarila, ali i da ne zna da li ga je uhvatila za ruku.

Svjedok Vladana Krivokapić kazala je da toga dana mijenjala koleginicu na mjesto zapisničara u sudu, kada su došli Prpa i Vidak, "koja je počela da viče".

Kazala je da je Prpa priznao krivicu i kažnjen minimalnom kaznom.

Navodi da je otišla do druge kancelarije, kada je čula negodovanje Vidak.

"Objasnila sam im da mogu podnijeti žalbu u pisarnici. Sutkinja je izasla i obratila se korektnim tonom i upitala ih šta je problem. Tada je Sara prišla sutkinji i rekla "koje je vaše prezime, čuće se za ovo", rekla je Krivokapić.

I ona je kazala da je vidjela povredu na ruci sutkinje.

"Vidjela sam odrljotinu", kazala je svjedokinja, na šta je prigovorio Lješković jer je pred tužiocem kazala da je u pitanju ogrebotina. Lješković je prigovorio iskazu svjedokinje.

Referent u sudu za prekršaje Svetozarka Deretić je terminom oderotina kvalifikovala povredu Stanišić, sto je Lješković tražio da se unese u zapisnik.

Na pitanje Lješkovića da li je razgovarala sa nekim od kolega o incidentu, Deretić je kazala da jeste.

Sutkinja Tešić je pitala zašto je u dvije izjave kazala da je vidjela crvenilo, a sada navodi da je vidjela i oderotinu, Deretić je kazala da je zaboravila i da je zaista vidjela oderotinu, te da je razlog i što prvi put u životu daje iskaze pred tužilaštvom i sudom.

Tvrdi da se sa kolegama nije dogovarala kakvu će izjavu dati, već da je govorila samo ono što je vidjela.

Lješković je prigovorio iskazu svjedokinje, jer kako kaže "vidi se da ima strah".

Kazao je i da su se kolege "dogovarale kako bi zastitile sutkinju Stanišić".

Lješković je kazao da je kraj radnog vremena, da imaju predlog da se ukine Vidak pritvor, i da je ostalo da se saslušaju još dva svjedoka.

JWPlayer video mesto

Vidak je optužena da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala Stanišić, te da je sutkinja zadobila laku tjelesnu povredu.

Sutkinja tvrdi da je Vidak fizički napala nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe.

Vidak i njena porodica, međutim, tvrde da to nije tačno, već da je sutkinja ta koja je bila neprijatna prema njoj i prva je napala.

Nakon što je Sara Vidak je završila sa iznošenjem odbrane, oštecena Jelena Stanišić dala je izjavu.

Stanišić je navela da je Vidak i njenom momku koji su došli u sud kulturno objasnila proceduru, ali da se Vidak obraćala drsko i čak zalupila vrata kancelarije.