Petar Milutinović šef grupe koja je švercovala cigarete sa carinicima?

Direktor Uprave carina Vladan Joković kazao je “Vijestima” da je institucija na čijem je čelu sarađivala sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji u kojoj je uhapšeno osam carinika
1937 pregleda 10 komentar(a)
Hapšenje carinici, Foto: Savo Prelević
Hapšenje carinici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2018. 07:31h

Carinici Nikola Masoničić (33), Vesna Kovač (64), Anđela Dabanović (55), Irena Jovanović (53), Đorđe Đurašković (32) i Ivan Niković (35) i još četiri osobe uhapšeni su prije dva dana zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta i oštetili državni budžet za više desetina miliona eura.

Prema saznanjima “Vijesti”, tada je uhapšen i carinik M. Š. (41), ali je pušten iste noći, jer nema indicija da je učestvovao u izvršenju krivičnih djela.

Policija traga i za carinikom Gojkom Lekovićem (64).

Oni se sumnjiče da su dio organizovane kriminalne grupe koja je od maja do avgusta ove godine prokrijumčarila 40.000 paketa nelegalnih cigareta.

Od deset osoba uhapšenih prekjuče kao dio ove kriminalne grupe, na slobodu je do sinoć pušteno petoro, među kojima tri carinice Kovač, Dabanović i Jovanović.

Policija traga za još 14 osoba, uključujući carinika Lekovića.

Uhapšene carinike SDT sumnjiči da su nezakonito prenijeli pravo vlasništva nad robom u slobodnoj carinskoj zoni, odnosno cigaretama koje su uplovile u barsku Luku, a koje su 2. avgusta zaplijenjenje u Sotonićima.

Navodno, carinici su pregledali tu robu, ali su dozvolili da bez plaćenih dažbina napuste carinsku zonu.

Tužilac Saša Čađenović je dodao da su identifikovana i dva organizatora ove kriminalne grupe, da je za jednog krivični postupak pokrenut početkom avgusta, dok je drugi procesuiran prije dva dana.

SDT je osumnjičilo Petra Milutinovića, jednog od četvorice uhapšenih u vezi sa avgustovskom zapljenom cigareta u kamionu u Sotonićima, da je jedan od organizatora ove kriminalne grupe, saznaju “Vijesti” od izvora bliskih istrazi.

Postupak protiv carinika i ostalih uhapšenih proglašen je tajnim.

Na presu koji je održan juče u prostorijama policije, predstavnici Uprave policije, Specijalnog policijskog tima i Specijalnog državnog tužilaštva su istakli da su presjekli lanac šverca cigareta inostranog porijekla iz slobodne carinske zone u Baru.

Saopšteno je da se kriminalna grupa od 28 fizičkih i dva pravna lica sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, primanje mita, davanje mita, krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja.

”Ukupno je procesuirano 28 fizičkih i dva pravna lica i zaplijenjeno 2542 paketa cigareta”, rekao je šef kriminalističke policije Enis Baković.

Šef policijskog tima Dragan Radonjić je pojasnio da su početkom avgusta lišena slobode 4 osobe i zaplijenjeno 1360 paketa cigareta, dok su prije dva dana procesuirana još 24 fizička i dva pravna lica.

“L. G. (64), Č. S. (42), Č. N. (41) V. A. i M. N. (33), Č. B.(35), Š. M.(41), Š. D. (36), I. S.(27), J. S. i J. I. (53), D. A. (55), K. V. (64), N. I. (35), Š. M. (53), Đ. Đ. (32), P. Z. (36), L. N. (53), M. A. (36), M. M. (27), Č. S. (41), M. E. (31), L. V. (34) i jedno NN i dva pravna lica sumnjiče se da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita i krijumčarenje”, rekao je Radonjić.

Oni se sumnjiče da su od maja do avgusta 2018. godine iz slobodne carinske zone bar prokrijumčarili cigarete bez akciznih markica u količini od 40.000 paketa, te da su državi nanijeli štete od nekoliko desetina miliona eura.

On je rekao da su dodao da je prije dva dana lišeno slobode 10 lica.

“Dok su ostala lica u bjekstvu i za njima se intenzivno traga”, rekao je Radonjić.

U akciji koja je izvedena prije dva dana, dodao je, zaplijenjeno su još 1182 paketa cigareta.

Carinici se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i primanje i davanje mita.

“Postoji osnovana sumnja da su u cilju sprovođenja ovih kriminalnih aktivnosti i prikrivanja istih vršena koruptivna krivična djela počinjena od strane carinika Slobodne carinske zone Bar koji su propuštanjem vršenja službenih radnji počinili krivična djela u cilju ostvarivanja imovinske koristi”, rekao je Radonjić.

Tužilaštvo ovu grupu sumnjiči da su, između ostalog, povezani sa švercom cigareta koje su zaplijenjene početkom avgusta, u kamionu koji se od Bara kretao ka Podgorici.

Šleper švercovanih cigareta, zaplijenjen je početkom avgusta i tada su uhapšeni Barani Dragan Šušter i Radovan Brajković, kao i Podgoričanin Stefan Vujačić.

Dan kasnije uhapšen je i Petar Milutinović, navodno organizator grupe.

Vrijednost tada zaplijenjenih cigareta je oko 1.400.000 eura.

Iz Uprave policije tada je saopšteno je da je oduzeto oko 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica.

Joković: Sarađivali smo s tužilaštvom

Direktor Uprave carina Vladan Joković kazao je “Vijestima” da je institucija na čijem je čelu sarađivala sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji u kojoj je uhapšeno osam carinika.

“U toku je sprovođenje procesnih radnji od strane SDT, tako da UC u ovoj fazi ne može dostavljati bilo kakve podatke. Naravno, UC podržava aktivnosti SDT.

Uprava carina je sarađivala sa SDT u ovom postupku”, objasnio je Joković.

Bonus video: