Bombaški napad na Vijesti: Šofranac i Vukmirović ulaze u sudnicu

Tužilaštvo tvrdi da je napravu 26. decembra aktivirao štapinom Vukmirović, a da je Šofranac te kišne noći čuvao stražu
113 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 07:15h

Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović sješće danas na optuženičku klupu u Osnovnom sudu u Podgorici, gdje će odgovarati za postavljanje eksplozivne naprave sa 300-400 grama TNT-a ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića.

Šofranac i Vukmirović će se na glavnom pretresu pred sudijom Nenadom Vujanovićem izjasniti o optužnici, koja ih tereti za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa izazivanjem opšte opasnosti.

Tužilaštvo tvrdi da je napravu 26. decembra aktivirao štapinom Vukmirović, a da je Šofranac te kišne noći čuvao stražu. Za oba djela predviđena je kazna od po šest mjeseci do pet godina zatvora.

Obojica su u istrazi pred tužiocem negirali bilo kakvu vezu sa događajem, dok je Vukmirović najavio da će zbog svega tužiti Upravu policije...

Na osnovu dokaza iz optužnice Tužilaštvo bi moglo imati ozbiljnih problema da dokaže da su optuženi za bombaški napad na „Vijesti“ zaista to i uradili...

Tužilaštvo nije u optužnom predlogu definisalo jednu od ključnih stvari - tačno vrijeme eksplozije. Ono navodi da je djelo izvršeno „između 23.30 i 23.40 časova, a „Vijesti“ su objavile da je eksplozija odjeknula „oko 23.35“ časova. Na snimku jedne kamere sa „Pobjede“ vidi se bljesak u „23:46:36“, ali u jednom od policijskih dokumenata se navodi da sat na toj nadzornoj kameri "žuri 13 minuta". Na drugoj kameri, bljesak se vidi u 23:32:49, a nije jasno da li sat na toj kameri pokazuje tačno vrijeme.

Na snimku sa „Pobjede“, koji „žuri 13 minuta“, vidi se kako muškarac pješice dolazi trotoarom Bulevara revolucije iz pravca zgrade Vektre, sastaje se sa drugim koji dolazi iz suprotnog pravca. Obučeni u jakne sa kapuljačama na glavi, zajedno prelaze preko pješačkog prelaza i ulaze u ulicu između zgrada „Vijesti“ i „Pobjede“. U kadru kamere su oko minut i 19 sekundi, iz kojeg izlaze nekoliko metara poslije rampe na ulazu u dvorište „Pobjede“. Nakon minut i 28 sekundi, vraćaju se u kadar trčeći istom ulicom iz pravca „Vijesti“, jedan skida kapuljaču sa glave, pretrčavaju isti pješački, nastavljaju trotoarom bulevara u pravcu raskrsnice sa Ulicom Ivana Vujoševića i nestaju u mraku. U ovom kadru su ukupno 24 sekunde. Šest sekundi nakon njihovog nestanka iz kadra, iz pravca raskrsnice sa Ulicom Ivana Vujoševića u kadar velikom brzinom ulazi sivi „reno senik“ i nastavlja prema raskrsnici sa Moskovskom ulicom, iz kadra nestaje nakon tri sekunde. Sve traje ukupno tri minuta i 11 sekundi. Trideset sedam sekundi nakon nestanka “renoa” iz kadra, na snimku se vidi bljesak od eksplozije.

Policija i tužilaštvo tvrde da je krupniji muškarac, čija je visina utvrđena vještačenjem snimka 194,67 cm sa mogućim odstupanjem od plus-minus 3,20 cm - Šofranac, a drugi, visine od 182,40 uz isto moguće odstupanje - Vukmirović.

“Vijestima” nije poznato da su policija i tužilaštvo istraživali ko je naložio bombaški napad na redakciju, jer do sada nijesu utvrdili motiv osumnjičenih Šofranca i Vukmirovića

"Reno" Vukmirovićevog oca policija je oduzela prilikom pretresa njihove kuće sredinom februara, 45 dana poslije napada, a u Forenzičkom centru je utvrđeno prisustvo tragova TNT na ručkama oboje vrata na suvozačevoj strani, ali ne i u unutrašnjosti automobila. TNT je pronađen i na oba para gumenih rukavica u gepeku „renoa“. Nije jasno je li rađeno vještačenje unutrašnjosti rukavica, da bi se pokušalo DNK analizom utvrditi ko ih je nosio. Tragovi TNT-a su nađeni na Vukmirovićevim patikama, ali ne i na jakni, koja je slična onoj koju je nosio napadač koji je podmetnuo napravu, kako se vidi na snimku sa zgrade “Vijesti”.

Na Šofrančevoj garderobi jakni, trenerci i patikama, takođe su pronađeni tragovi TNT-a. On je optužen i za ilegalno posjedovanje oružja, jer su u kući njegove babe pronađeni automatska i lovačka puška, sporogoreći štapin i municija.

“Vijestima” nije poznato da su policija i tužilaštvo istraživali ko je naložio bombaški napad na redakciju, jer do sada nijesu utvrdili motiv osumnjičenih Šofranca i Vukmirovića.

Bonus video: