Di Marija odveo Argentinu u četvrtfinale

Golom Anhela di Marije u 118. minutu, Argentina je savladala Švajcarsku 1:0 i izborila plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.
7 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 19:03h

Lionel Mesi je golom protiv Irana, u prvom minutu sudijske nadoknade, spasao tim blamaže u meču grupne faze. „Spasitelj nacije“ protiv čvrstih, žilavih i borbenih, ali i taktički disciplinovanih Švajcaraca bio je Anhel Di Marija.

As Reala je u 118. minutu na najbolji način iskoristio asistenciju Mesija, i za plasman u četvrtfinale i duel sa pobjednikom večerašnjeg duela između Belgije i SAD-a matirao odličnog Dijega Benalju, koji je do tog trenutka bio najbolji pojedinac svog tima.

"Imali smo sreće večeras, bili smo u stanju da pobijedimo u produžecima. Bila je ovo čudna utakmica, Švajcarska je bila bolja u prvom poluvremenu, odlično je igrala, imali su dvije odlične šanse, a mi smo bili bolji u drugom dijelu utakmice i zaslužili pobjedu. Sada moramo da se odmorimo i dobro pripremimo za ono što nas čeka u četvrtfinalu", rekao je Alehandro Sabelja, selektor Argentine.

Dva minuta prije isteka produžetaka, Švajcarci su, praktično, napravili jedinu grešku na meču, izgubivši loptu na sredini terena, kada je Rodrigo Palasio (u 74. minutu zamijenio Ezekjela Lavecija) presjekao akciju protivnika, krenuo u kontru, a onda dodao loptu do Mesija.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena se potom lako u trku oslobodio jednog čuvara, ušao je u šesnaesterac Švajcaraca i onda „na tacni“ poslužio loptu Di Mariji, koji je ljevicom pogodio za prolaz u četvrtfinale i upisao 10. gol u dresu „gaučosa“.

"Dali smo sve od sebe, ostavili smo srce i dušu na terenu. Sve vrijeme smo bili u igri, nismo se predali ni minut. Mislim da je zbog toga ova pobjeda potpuno zaslužena", kazao je Di Marija.

Malo je, međutim, nedostajalo da penali odlučuju pobjednika. U prvom minutu sudijske nadoknade, naime, Blerim Džemaili je glavom pogodio stativu (odbijena lopta ga je pogodila u koljeno, a onda je završila zamalo pored stative), i na trenutak zaledio srca svih Argentinaca na stadionu.

To je bilo je i posljednje uzbuđenje na meču u kojem je Argentina, očekivano, imala veći posjed lopte (61 – 39 posto), ali je Švajcarska bila veoma disciplinovana u odbrani.

Četa Otmara Hicfelda (vodio je ekipu uprkos tome što mu je nekoliko sata prije meča, od leukemije, preminuo stariji, 81-godišnji brat Vinfrid) je, čak, bila opasnija u prvom poluvremenu. Razigrani Džerdan Šaćiri je bio glavni inspirator većine akcija, pa je prvo u 28. minutu asistirao Granitu Džaki, koji je šutirao iz srca šesnaesterca, ali je Serhio Romero šut zaustavio lijevom nogom.

Desetak minuta kasnije, napadač Bajerna je u kontri proigrao Josipa Drmića, koji se zbog neodlučnosti Romera našao ispred golmana Argentine, ali nije uspješno završio akciju. Pokušaj loba je bio toliko loš da je Romeru ostalo samo da uhvati loptu. Za Argentinu su neprecizni u prvom poluvremenu bili Gonzalo Iguain (25. minut) i Laveci (29.).

Argentina je krenula odlučnije u nastavku, Markos Roho je po lijevoj strani bio veoma aktivan sa centaršutevima, a iz jedne takve akcije je u 62. minuta stigla i najbolja prilika za Argentinu, kada je Iguain glavom odlično šutirao, ali je Benaljo još bolje reagovao i izbacio loptu u korner.

Prije toga su pokušali Šaćiri i Drmić sa jedne, odnosno Laveci i Roho sa druge strane. Do kraja regularnog toka neprecizni su bili Mesi dva puta (prvi je odličan šut sa ivice šesnaesterca, lopta otišla tik iznad prečke, a drugi šut je odbranio Benaljo) i Palasio.

Generalku pred odlučujući gol, Di Marija je imao u 109. minutu, ali je Benaljo izašao kao pobjednik, što mu nije pošlo za rukom dva minuta prije kraja produžetaka...

"Otežali smo im život u ovoj utakmici. Ali, Argentinci su uspjeli da ostanu hladne glave do kraja meča, što pokazuje da su dobra ekipa. Ovo je bila moja posljednja utakmica u trenerskoj karijeri. Bila je čast raditi za Švajcarsku. Zbog toga sa ponosom mogu da pozdravim Švajcarsku sa srcem koje je puno emocija", izjavio je Otmar Hicfeld, selektor Švajcaraca.

U ostalim četvrtfinalnim duelima sastaju se Brazil - Kolumbija, Holandija - Kostarika i Francuska - Njemačka.

Četvrtinalni dueli na programu su u petak i subotu.

Galerija

Bonus video: