Belgijanci spremni za fudbalski rat

Amerikanci u ljubavnom zanosu prema domovini gradili su sve velike uspjehe, dok Belgijanci, do skoro, nisu imali takav pristup jednom sportskom takmičenju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 13:56h

„Jedna nacija, jedan tim“, slogan je američke selekcije na Mundijalu u Brazilu.

„Moji igrači će dati sve za Belgiju“, glasila je poruka Marka Vilmotsa uoči odlaska na šampionat.

Duel pun patriotskog naboja odigraće Belgija i Sjedinjene Države večeras u Salvadoru u osmini finala Mundijala.

Amerikanci u ljubavnom zanosu prema domovini gradili su sve velike uspjehe, dok Belgijanci, do skoro, nisu imali takav pristup jednom sportskom takmičenju.

Zemlja podijeljena na Flamance i Valonce ujedinila se u podršci najtalentovanijoj generaciji „crvenih đavola“ svih vremena, talentovanijoj i od tima, koji je Enco Šifo vodio do polufinala u Meksiku prije 28 godina.

Ova Belgija je u Brazil doputovala kao potencijalno iznenađenje šampionata i jedna od najatraktivnijih evropskih selekcija, i u grupnoj fazi opravdala sve što se očekivalo.

Da li su „crveni đavoli“, nesumnjivo moćni, ali i neiskusni, spremni da odigraju prvi meč pod pritiskom da nemaju pravo na grešku i kada cijela zemlja, i fudbalski eksperti, vjeruju da osmina finala nikako ne može da bude krajni domet ovog tima?

"Najviše se plašim velikih očekivanja i razmišljanja da smo blizu četvrtfinala. Daleko od toga da ne znamo koliko vrijedimo, ali u ovoj fazi takmičenja igra se drugačiji fudbal. Ovo je rat - borba za svaki pedalj terena, psihološki momenat je izuzetno važan. Ovo nije vrijeme za atrakciju i ljepotu. Ovo je vrijeme za hrabre momke", kazao je Vilmots.

Za razliku od Belgije, koja je projektovana za velike rezultate, Amerikanci su već napravili više od prognoza. Izašli su iz najjače grupe...

"Igramo protiv tima koji je trenutno supersila, a koji će biti još bolji u budućnosti. Imaju toliko dobrih igrača, da ne znamo ko bi mogao da nam bude najveća prijetnja. Ali, možemo da se nosimo sa njima", rekao je golman Tim Hauard.

Pod posebnom američkom pažnjom biće, ipak, prva belgijska perla - Eden Azar, nepredvidivi dribler, jedan od najjačih individualaca na Mundijalu.

"Eden nije do sada pokazao ni djelić onoga što može. I to on zna i želi da bude najbolji kad je najpotrebnije. I ja očekujem to od njega. Ne pravim mu pritisak, samo želim da mu kažem koliko vjerujem u njega", objasnio je Vilmots.

Galerija

Bonus video: