Alžir ponosno odlazi, Halilhodžićeva budućnost neizvjesna

Navijači Alžira burno su pozdravili Halilhodžića i reprezentativce, ali bosanski trener nije došao na obaveznu konferenciju za novinare i odbio je da daje izjave dok je išao ka timskom autobusu
1 komentar(a)
Vaha, Foto: Beta/AP
Vaha, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2014. 10:32h

Selektor Alžira Vahid Halilhodžić rasplakao se poslije poraza njegovog tima od Njemačke u osmini finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, i zagrlio svakog od svojih fudbalera.

Alžir je prvi put igrao u drugoj fazi Svjetskog prvenstva, ali je sav ponos zbog toga ubrzo nestao, pošto je poslije meča u centar pažnje došla neizvjesnost oko Halilhodžićevog ostanka na klupi tima iz sjeverne Afrike.

Njemačka je poslije produžetaka pobijedila sa 2:1. Navijači Alžira burno su pozdravili Halilhodžića i reprezentativce, ali bosanski trener nije došao na obaveznu konferenciju za novinare i odbio je da daje izjave dok je išao ka timskom autobusu.

Halilhodžić je još od kada je 2011. preuzeo tim, imao loše odnose s dijelom medija u Alžiru i sa tamošnjim fudbalskim savezom. To se vidjelo i u Brazilu, kada je trener kritikovan zbog izbora tima i taktike.

"Preuzeo je brigu o timu, usmjerio nas je kako treba, svi igrači mu se zahvaljuju. Svi smo ga poljubili na kraju utakmice. Treba da bude nagrađen ako odluči da ipak ode", rekao je kapiten Alžira Madžid Bugera.

Najnovija svađa Halilhodžića i lokalnih medija povezana je s ramazanskim postom. Trener je rekao da svaki fudbaler pojedinačno treba da odluči da li će postiti tokom Ramazana ili naknadno.

"To je lično pitanje. To je između nas i Boga. Nemam odgovor za vas, ne mislim da treba da vam odgovaram", rekao je golman Rais M'Boli.

Alžir je stigao u Brazil sa mladim timom. Ekipa nikada u istoriji nije prošla prvu fazu, a nije postigla gol još od 1982. Ovi mladići, od kojih je mnogo njih rođeno u Francuskoj, ostavila je pozitivan utisak prvoj utakmici, uprkos porazu od Belgije 2:1.

Tim je onda ostavio sjajan utisak u pobjedi nad Južnom Korejom 4:2, da bi u teškom remiju sa Rusijom 1:1 uspio da izbori plasman u drugu fazu.

U osmini finala je propisno namučio Njemačku, samo da bi konačno pao u produžecima.

"Umorili smo se u drugom poluvremenu. To je savršeno normalno za tim kao što je naš, koji na kraju sezone igra protiv vrhunskog rivala. Ali, ovaj tim raste. Ovo je za mene dokaz da možemo mnogo toga da postignemo", rekao je Bugera.

Bonus video: