Francuzi u finišu slomili Nigeriju

Na kraju je bilo 2:0 za Francusku, i to golovima Pola Pogbe u 79. i autogolom Džozefa Joba u 91. minutu
4 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 18:30h

Više od 70 minuta Francuska se mučila protiv Nigerije u osmini finala, ali je jedna izmjena Didijea Dešama promijenila sve - onog trenutka kada je u igru ušao Antoan Grizman (umjesto Olivijea Žirua u 62. minutu) "trikolori" su zauzeli teren i onda u moru prilika krunisali dominaciju protiv "super orlova".

Na kraju je bilo 2:0 za Francusku, i to pogotkom Pola Pogbe u 79. i autogolom Džozefa Joba u 91. minutu - iskusni Nigerijac je tako "proslavio" 100. meč u dresu reprezentacije.

Pogodak Pogbe je uslijedio nakon velike greške golmana Nigerije Vensana Enijame, koji je slabo reagovao na loptu iz kornera i as Juventusa je lako glavom poslao loptu u mrežu.

Da sve za čuvara mreže francuskog Lila bude još tragičnije, prije toga je bio najbolji pojedinac svog tima, a i nakon kiksa je odbranio veliki zicer Grizmanu za 2:0.

A u sudijskoj nadoknadi, kada se Nigerija podijelila na odbranu i napad, Matje Valbuena je uputio centaršut po zemlji ka Grizmanu, a Jobo je sproveo loptu u svoju mrežu...

"Festival u Brazilu se nastavlja", napisao je francuski "L'Ekip".

Francuzi su preživjeli u Braziliji, iako je u drugom poluvremenu, sve do 15-ak minuta prije kraja, izgledalo da je Nigerija ta koja je bliža golu.

Autogol Joba

Piter Odemvingi i Emanuel Emenike su na krilnim pozicijama mučili bekove protivnika Matjea Debišija i Patrisa Evru, a onda je već pomenuta greška Enijame stigla u najgorem mogućem trenutku za tim Stivena Kešija.

Selektor Francuske je, na kraju krajeva, nagrađen i zato što je vjerovao u Pogbu, kojeg je prethodnih dana branio od kritika javnosti zbog ne baš sjajnih partija na Mundijalu.

Antoan Grizman, 23-godišni fudbaler Sosijedada, u martu je debitovao za Francusku, a sada sanja - svjetsku titulu.

"Sjećam se 1998. godine kada je Francuska bila šampion i kako sam u rodnom Makonu od sreće trčao ulicama sa svojim drugovima. Ovaj plasman u četvrtfinale nije ni približno tako važan kao svjetska kruna, ali upamtio sam riječi selektora kada nam je rekao: "momci, znam da zaslužujete da budete u četvrtfinalu, ali možete mnogo više od toga". Sada je potrebno da se dobro odmorimo i da počnemo da mislimo na naredni duel", dodao je Grizman.

Galerija

Bonus video: