PONOVO ODGOĐENO SASLUŠANJE ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA JADRANKA JONSKOG

Branioci traže da Katnić makne Stojanku Radović sa predmeta

Jonski je trebalo putem video-linka da svjedoči u predmetu protiv kriminalne grupe Radulovića
234 pregleda 4 komentar(a)
Advokati, suđenje Ranku Raduloviću, Foto: Savo Prelević
Advokati, suđenje Ranku Raduloviću, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2018. 19:39h

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović greškama i propustima u predmetu formiranom protiv kriminalne grupe na čijem čelu je navodno Nikšićanin Ranko Radulović, direktno narušava prava okrivljenih, zbog čega je njen šef Milivoje Katnić morao “skinuti” sa tog slučaja.

To je indirektno “Vijestima” saopštio branilac četvorice okrvljenih, Nikšićana Stefana, Luke i Željka Radulovića i Darka Vickovića, advokat Sava Kostić.

Kostić je to kazao nakon što je treći put odgođeno saslušanje zaštićenog svjedoka čije kodno ime je Jadranko Jonski.

Jonski je trebalo putem video-linka da svjedoči u predmetu protiv kriminalne grupe Radulovića.

“Ročište je odgođeno jer nijesu bili ispunjeni procesni razlozi za održavanje. Braniocima je uručeno rješenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojim se odbija prijedlog odbrane za izuzeće postupajućeg tužioca. Protiv tog rješenja je dozvoljena žalba vrhovnom državnom tužiocu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja, zbog čega je ročiste moralo biti odgođeno”, kazao je Kostić.

Advokat je najavio da će se odbrana blagovremeno žaliti protiv tog rješenja kojim je odbijeno izuzeće Radović:

“I ukazati na propuste i greške u radu postupajućeg tužioca, jer se istima direktno narušavaju osnovna prava okrivljenih - pravo na odbranu, pravo na ravnopravnost sa tužilaštvom u postupku, pravo na jednakost pravnog oružja u postupku pred sudom... Što glavni specijalni tužilac nije imao u vidu, čim je donio ovakvo rješenje”.

Kostić je istakao da branioci nemaju namjeru da odugovlače postupak, jer se njihovi branjenici nalaze u pritvoru.

“Štaviše, mi smo prvi koji se zalažemo za ažurnost i hitnost u postupku, upravo zbog neosnovanog pritvora naših branjenika. Međutim, brzina postupka nikako ne smije da ide na uštrb prava okrivljenih, što mi ukazujemo zahtjevom za izuzeće postupajućeg tužioca i žalbama izjavljenim na predmetno rješenje.

“U postupku koji vode tužilaštvo i sudija za istragu ti organi ne stvaraju zakon. Zakon već postoji i on je iznad svih nas i moramo mu se povinovati i pravilno ga primjenjivati. Zbog toga sto postupajući tužilac to ne radi, mi kao branioci smo dužni da procesno reagujemo i štitimo prava naših branjenika koja se drastično krše već na samom početku istrage. U tome ćemo biti istrajni tokom čitavog postupka. Žao mi je što je predmet proglašen tajnim i što javnost nije u prilici da neposredno vidi u čemu se sastoje sve te povrede i nezakonitosti”, rekao je Kostić.

Kostić je objasnio da će termin saslušanja zaštićenog svjedoka biti naknadno određen.

Na osnovu njegovog svjedočenja istražitelji su razotkrili kriminalnu organizaciju i time navodno uspjeli da spriječe izvršenje nekoliko likvidacija.

Jonski je navodno razotkrio i ubistvo bivšeg fudbalera Gorana Lenca, ali i da su na spisku za odstrel ove kriminalne grupe navodno bili i bivši službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Duško Golubović i Zoran Lazović, ali i policijski službenik Duško Koprivica i njegov sin Strahinja.

U spisima Apelacionog suda piše da postoji i osnovana sumnja da je okrivljeni Ranko Radulović podstrekivao i na izvršenje ubistva pripadnika kavačkog klana.