Ilija Nikčević: Majstorstvo grafike i intimno istinitiji izleti

U okviru projekta Umjetnici govore Nikčević je putem slajdova, koje je grupisao u tri cjeline, predstavio publici ono čime se bavi - grafiku, dječju ilustraciju i strip
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 17:18h

Iako je grafika njegov prvi izbor, Ilija Nikčević priznaje da je potpuno otvoren za neke druge likovne oblike.

U okviru projekta Umjetnici govore Nikčević je putem slajdova, koje je grupisao u tri cjeline, predstavio publici ono čime se bavi - grafiku, dječju ilustraciju i strip.

„Izvorno sam grafičar i na tom polju sam najviše radio mada imam neke izlete, intimno istinitije, u neke druge oblasti kao što su strip i ilustracija“, kazao je umjetnik koji je do sada imao osam samostalnih izložbi.

Nikčević je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu 2007. godine, smjer grafika, u klasi prof. Slobodana-Abija Kneževića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. Izradio je strip album za Akciju za ljudska prava u okviru projekta Djeco pišite ombudsmanu. Dobitnik je prve nagrade na godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006. i grand prija na tradicionalnoj izložbi “Dani Sv. Vasilija Ostroškog” u Nikšiću 2007.

Milica Radulović, istoričarka umjetnosti, smatra da Nikčevićeve grafike uvode “posmatrača u jedan čudesan svijet, bajkovit i stvaran”. U tom svijetu u kome je za umjetnika glavna preokupacija čovjek Nikčević je stvorio “bliske veze” sa figurom od koje ne odustaje. Iako je publika u Crnoj Gori, smatra umjetnik, zainteresovana za strip, to nije dovoljno da bi priču pokrenulo sa mrtve tačke.

Razgovor sa Nikčevićem vodila je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a u organizaciji Centra savremene umjetnosti i Centra za kulturu Nikšić.

Bonus video: