Dejan Zlatičanin: Biću svjetski prvak!

"Ako sam imao dielmu sada je nemam, biću svjetski prvak", obećeo je Dejan Zlatičanin
387 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Zlatičanin, Foto: Boris Pejović
Dejan Zlatičanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.06.2014. 13:53h

Uspjesi naših sportista ne prestaju da zadivljuju svijet, ali se sa odjekom pobjede boksera Dejana Zlatičanina u Glazgovu u najvećim globalnim medijskim kućama, ne može porediti ni jedan crnogorski uspjeh u ovoj godini. Tačnije, veći prostor “Montenegro” je u inostranim medijima imao samo tokom gostovanja “hrabrih sokola” na ”Vembliju” u odlučujućem duelu baraža za odlazak na Mundijal u Brazilu!

A Zlatičanin u borbi za internacionalni pojas WBC verzije u lakoj kategoriji i važnije, meču za obaveznog pretendenta na svjetski tron, nije pobijedio bilo koga. Riki Barns, najbolji škotski bokser i jedan od četiri najkvalitetnija u svijetu, ima status sportske ikone na Ostrvu, zbog umijeća, klase ali i ponašanju na ringu i van njega.

"Još nijesam svjestan uspjeha koji sam napravio i mislim da će mi trebati vremena da shvatim. I to uprkos podatku da mi je Barns čestitao zasluženu pobjedu a 12.000 njegovih navijača me je aplauzom ispratilo sa ringa. Ipak, Barns je jedan od najboljih, višestruki svjetski prvak i sigurno najkvalitetniji bokser protiv kojeg sam boksovao. Izborio sam zvanje pretendenta na titulu Amrikanca Omara Figeroe i sada znam da ću biti svjetski prvak. Rekao sam prije odlaska u Glazgov - ako pobijedim Barnsa, dobiću i Figerou jer mi njegov stil više odgovara", kazao je 30-godišnji Podgoričanin na konferenciji za novinare u hotelu “Podgorica”.

Zlatičanin je ubjedljivije nego što pokazuje rezultat (2:1, 115:113, 115:113, 113:115) slavio u Glazgovu.

"Kada dođe dan odluke pobijediću Figerou. Obećavam da će Crna Gora dobiti prvaka svijeta u najprestižnijoj WBC verziji. Jedva čekam taj dan! Ako sam prije meča sa Barnsom i imao dielme i postojalo to ali.., sada ih više nemam. Siguran sam da sam spremam za prvu titulu na ovim prostorima još od Slobodana Kačara, koji je bio prvak IBF verzije".

Deset sati prije neča u Škotskoj, Dejan je po prvi put postao otac kćerkice Sofije.

"Rođenje kćerkice je kod mene izazvalo pravu poplavu emocija pa sam u ring ušao u stanju euforije, i nestalo je straha od poraza. A strah od rivala nikada i nijesam imao. Tener Slobodan Anđelić me je maksimalno pripremio, i kada sam u uvodnim sekundma bacio Barnsa na pod znao sam da je pobjeda moja. To što su sudije glasale tako, opravdali su mi pokušajem da Barns ne izgubi previše pozicija na svjetskim listama i ne izađe iz kruga vodećih, koji klasom bez sumnje zaslužuje", istakao je Zlatičanin nakon 19. pobjede u isto toliko duela, ali prve u ovoj godini.

"Očekujemo od WBC federacije da nas do kraja jula obavijesti o datumu kada će Zlatičanin napasti titulu svjetskog prvaka. Taj meč će biti krajem ove ili početkom naredne godine, u Americi ili možda Glazgovu. Tamo su nas fenomenalno dočekali kao niko nikada prije, a promoter Barnsa je uticajan i ove je godine organizovao Karlu Froču meč za titulu supersrednje na “Vembliju”, od kojeg je zarađeno 86 miliona funti. Ponudio se da pomogne i nama", rekao je Milorad-Mijo Martinović, promoter Zlatičanina i predesjednik Crnogorske profesionalne bokserske federacije.

"Dan pobjede u Glazgovu mi je jedan od najljepših u životu, jer sam vjarovao kada niko drugi nije. Za Zlatičanina je to najveći dan zbog rođenja kćerke i titule a jedan je i od najvećih za Crnu Goru, iako to ne shvataju nadležni državni organi od kojih nemamo podršku. I ne znam zbog čega, obećao sam prije tri godine mečeve za najprestižnije titule i već smo ih imali, jer je u izjednačenom meču Nikola Sjekloća izgubio za svjetskog prvaka u Berlinu. U Crnoj Gori treba borilački sport da bude nacionalni, pa ova država je u borbi dobijena" istakao je Martinović.

"Dugu pauzu Zlatičaninu uslovila je smrt Hozea Sulejmanija, predsjednika WBC, pa je odložen Svjetski kup na kojem je trebalo da učestvuje - opravdao je Martinović Dejanovu godinu pauze.

Barns je brz i udara kao velteraš

"U ringu me je dočekao huk sa tribina, poput fudbalskog u najvažnijim utakmicama njihovog Seltika, ali je sve utihnulo nakon mojeg krošea u bradu Barnsa Nadao sam se da se neće dići, ali se brzo oporavio, mada nije bio pravi u narednih nekoliko rundi. Tek od šeste pokazao je šta zna sa brzim i teškim udarcima i neuporedivo je bolji od Rusa Petra Petrova kojeg sam dobio u Baru prošle godine, a koji je serijom sjajnih pobjeda u ovoj godini na kompjuterskim listama čak ispred mene i Barnsa. Barns je na mjerenjeu bio u granicama propisanih 61,235 kilograma, pola kilograma teži od mene, ali u ringu je djelovao kao velteraš, dvije kategorije više. Oni imaju medicinski sistem i uslove treninga o kojima samo možemo da sanjamo. Zato me nije iznenadio njegov brz oporavak od nokdauna na startu", zaključio je Zlatičanin.

Iako se pribojavao da može u Glazgovu dobiti samo nokautom, razloga za strah nije imao.

"Meč je bio eliminiacioni za svjetskog prvaka i strogo je kontrolisan od WBC. Iznenađen sam odlukom britanskog sudije da boduje za Barnsa, a zbog toga je i razapet u medijima na Ostrvu. Ipak, vjerovatno je iskusno procijenio da Barns nema šansu za pobjedu, pa mu je dodijelio završne runde, kakao ne bi previše izgubio na rejtingu",objasnio je Predrag Aleksić, jedan od bodovnih sudija.

Bonus video: