Lev: O kakvoj vi osveti pričate?

„Kakve veze ima današnja generacija njemačke reprezentacije sa tom utakmicom 1982. godine”, zapitao se Joakim Lev
1 komentar(a)
Joakim Lev, Foto: REUTERS
Joakim Lev, Foto: REUTERS
Ažurirano: 30.06.2014. 15:28h

Njemačka je apsolutni favorit Alžira, večeras u Porto Alegreu u utakmici osmine finala.

Tako je, međutim, bilo i 1982. godine na Mundijalu u Španiji, doduše u grupi, kada su „pustinjske lisice” slavile sa 2:1 u Hihonu, tada protiv Savezne Republike Njemačke.

To se i dan-danas smatra najvećom pobjedom ove sjevernoafričke zemlje u istoriji, kao što je bod osvojen protiv Rusije prije pet dana - najveći remi ikada, jer je donio osminu finala.

„Cijeli Alžir priča o 1982. godini. Ako smo tada pobijedili Njemačku, zašto ne bismo ponovo”?

„Ako izgubimo, prižućemo im ruku, a ako pobijedimo, Alžir će se još više cijeniti u svijetu”, kaže selektor Vahid Halilhodžić.

Uoči prve nokaut utakmice na mundijalima ikada, Alžirci takođe crpe snagu iz Španije 1982. godine.

Motiv je - osveta. Iako su ih pobijedili, Njemci su im veliki dužnici. U posljednjem kolu takmičenja po grupama SR Njemačka i Austrija “namjestili” su da se meč završi jedinim rezultatom koji je vodio oba tima u 2. fazu - 1:0, a Alžirci su morali kući, iako su imali isto bodova kao Njemci i Austrijanci.

„Nismo vam to zaboravili”, poručuju Alžirci.

A Njemci - kao Njemci, neopterećeni istorijom. Selektor Joakim Lev uhvatio se za glavu kada su mu novinari spomenuli detalj iz 1982.

„Da, pročitao sam da planiraju neku osvetu i ostao sam totalno zbunjen. O čemu oni pričaju”?

„Pa većina mojih igrača nije bila ni rođena te 1982. Kakve veze ima današnja generacija njemačke reprezentacije sa tom utakmicom”, zapitao se Joakim Lev.

Potom se vratio u sadašnjost:

„Upozoravam moje fudbalere da Alžir nije neka slabašna ekipa sa kojom ćemo lako izaći na kraj. Oni će kazniti svaku našu grešku”.

„Moramo biti psihički spremni za utakmicu, ali i fokusirani i napeti. Ne smijemo da razmišljamo o četvrtfinalu koje još nismo izborili”.

Čeka se 2000. uspješni pas njemačkih reprezentativaca, koji su sa 1.999 dodavanja ekipa koja je najviše kombinovala u grupnoj fazi.

Adut Alžiraca je igra glavom - „pustinjske lisice” su na taj način postigle više golova nego bilo koja druga selekcija na Mundijalu.

Arapski dio Afrike je na nogama, baš kao i Marsej, Pariz i mnogi drugi francuski i evropski gradovi u kojima je alžirska kolonija vrlo jaka. Može li Vahina četa do velike senzacije?

„Mi smo mala ekipa u poređenju sa velikom Njemačkom, ali smo spremni da pružimo spektakularan fudbal”.

„Znam da brazilska publika voli spektakl i vjerujem da će biti na našoj strani”, kaže Vaha.

Njemci su tri puta zaredom igrali polufinale Svjetskog prvenstva i vidici „elfa” dosežu mnogo dalje od današnjeg duela sa Alžirom.

Niko nikada, naime, nije igrao četiri puta zaredom u polufinalu Mundijala. Mogu li Njemci, trostruki svjetski šampioni, da pomjere granicu?

Bonus video: