Dešam ima recept za afričkog prvaka

„Trikolori” nakon odličnih igara u grupi žele da potvrde velike ambicije i u nokaut fazi protiv zvanično najbolje ekipe sa Crnog kontinenta
0 komentar(a)
Didije Dešam, Foto: Reuters
Didije Dešam, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2014. 13:48h

Francuska je u bliskoj prošlosti znala da se opeče protiv Afrikanaca na svjetskim prvenstvima, pamte se porazi od Senegala 2002. i Južne Afrike 2010, ali valjda je došao momenat da „trikolori” mijenjaju istoriju sada kada se čini da je nacionalni tim, konačno, zreo za velike, najveće domete.

General Dešam

Francuskoj je napokon udarna snaga selektor. Didije Dešam je napokon „smirio” duhove u svlačionici, stvorio tim koji definitivno individualno nije najjači (fali povrijeđeni Frank Riberi, precrtan Samir Nasri) koji ova nacija ima, ali od 2006. godine, kada je Zinedin Zidan na terenu glumio selektora, jer više niko nije vjerovao u Rajmona Domeneka, francuski fudbaleri nisu bili ovako predani nacionalnom timu.

Zato, uz nesporni igrački kvalitet, Francuzi su favoriti da odu među osam najboljih i onda mirno odgledaju duel Njemačke i Alžira, koji se igra večeras od 22 časa i čekaju rivala.

Ali, teren je mjerilo, Nigerija se neće predati tek tako. Ipak je u pitanju zvanično najbolja afrička reprezentacija, aktuelni osvajač Kupa nacija od prošle godine.

„Neke velike fudbalske sile su već otišle kući. To isto može da se desi i nama, jer je do sada na Mundijalu viđeno sve”.

„Ovo je veoma teško takmičenje, ne očekujem lagan posao ni protiv Nigerije”, rekao je Dešam.

Super snaga „super orlova”

Nigerijci imaju adute, najveći je svakako fizička snaga.

„Protiv afričkih reprezentacija je jako teško držati ritam. Nigerija je veoma spremna ekipa, a u napadu ima igrače koji u svakom trenutku mogu da naprave razliku i riješe meč”, dodao je Dešam.

Francuskoj se zamjera što propušta veliki broj šansi na Svjetskom prvenstvu, iako je dala osam golova u prva tri meča, ali Dešam ne brine:

„Bio bih zabrinut kada ne bismo ulazili u šanse. Dok god stvaramo prilike siguran sam da ćemo postizati golove”, jasan je bivši trener i vicešampion Evrope sa Monakom.

Dešam je protiv Ekvadora mogao da odmori dio tima, a očekuje se da i večeras , kao u tom meču, šansu ukaže Bakariju Sanji umjesto Matjea Debišija na desnom beku.

Dilema je i da li igrati Olivije Žiru ili Antoan Grizman uz Karima Benzemu, Pol Pogba ili Musa Sisoko...

Keši: Nema nepobjedivih

Nigerija je prvi put u osmini finala SP još od 1998. (kada je Francuska bila prvak). Nigerijci pamte i kvalitetnije generacije od ove, ali pamtiće se da je baš ona izgurala grupu u kojoj nije bila favorit.

Nakon startnog i blijedog remija sa Iranom, uslijedio je trijumf nad BiH, a onda i poraz koji ne boli od Argentine (3:2).

„Bili smo otpisani nakon prve utakmice protiv Irana. Ni sam ne znam koliki su nam dometi, jer smo mlad tim i pokušavamo da iz svake utakmice naučimo. Do sada smo uspjeli. Vidjećemo”, rekao je iskusni Džozef Jobo.

Selektor Stiven Keši ne misli da je Francuska nepobjediva.

„Nema nepobjedivih. Francuska je favorit, ali volimo da igramo u ulozi autsajdera”, kazao je Keši.

Francuska je posljednjih pet puta kada je prošla grupnu fazu na mundijalu stizala i do polufinala - 1958, 1982, 1986, 1998. i 2006. godine.

S druge strane, tri afričke reprezentacije do sada su stizale do četvrtfinala svjetskog prvenstva - Kamerun 1990, Senegal 2002. i Gana 2010.

Bonus video: