Neka kosa bude zdrava i sjajna tokom ljeta

Enzimi iz jaja očistiće i tjeme i kosu, a žumance će je nahraniti i učiniti sjajnom
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2014. 16:48h

Ljeto je vrijeme kada kosa počinje više da opada i gubi sjaj. A to znači da joj morate pokloniti malo više pažnje.

Uz pomoć nekoliko hranjivih namirnica kosu možete da osvježite, učiniti je bujnijom i, što je najvažnije, zdravom!

Jaja

... su idealna za pravljenje maske za kosu. Izmutite cijelo jaje i njime premažite kosu od korijena prema vrhovima (ako imate veoma masnu kosu, onda koristite samo bjelance) pa ostavite da na kosi djeluje dvadesetak minuta.

Enzimi iz jaja očistiće i tjeme i kosu, a žumance će je nahraniti i učiniti sjajnom. Nakon toga kosu dobro isperite hladnom vodom.

Avokado

... sadrži esencijalne masti i odlično hrani vlasi. Jedan avokado promiješajte s dvije kašike maslinovog ulja dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Kosu operite šamponom, isperite, nanesite masku i kosu omotajte toplim peškirom. Držite na glavi dok se peškir ne ohladi, pa dobro isperite vodom.

Med

... je odličan za suvu kosu i sprječava pucanje kose. Nakon pranja nanesite oko pola šoljice meda na vlažnu kosu, umotajte u zagrijani peškir i ostavite da djeluje oko 20 minuta, pa isperite toplom vodom.

Maska od meda idealna je za jesenji i zimski period kada je kosi važno osigurati hidrataciju.

Jabukovo sirće

...je odlično za ispiranje kose koja izgleda beživotno. Pomiješajte 450 ml jabukovog sirćeta sa deset kapi esencijalnog ulja (ako imate perut odaberite ulje čajevca) i ostavite mješavinu da 'odleži' dva dana. Nakon toga je nanesite na kosu nakon šamponiranja, umotajte u peškir i ostavite da se tako osuši.

Sirće će joj dati sjaj, ali i mekoću.

Jogurt

... ima enzime i mliječnu kiselinu što pomaže u hranjenju vlasi i tjemena. Nanesite ga na kosu i ostavite da djeluje dvadesetak minuta, pa isperite prvo toplom, a zatim i hladnom vodom jer će tako kosa izgledati još sjajnije.

Galerija

Bonus video: