Opet odgođeno suđenje Rabrenoviću: Listing ih uplašio, pa traže izuzeće sutkinje

Optužbe Tužilaštva zasnovane su na nalazu vještaka Boljevića, koji je utvrdio da je sa Rabrenovićevog broja prijećeno Lakić
225 pregleda 0 komentar(a)
Slavomir Božović, Milenko Rabrenović, Foto: Vesko Belojević
Slavomir Božović, Milenko Rabrenović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.06.2014. 17:58h

Pravni zastupnik optuženog policajca Milenka Miće Rabrenovića, advokat Slavomir Božović, tražio je juče izuzeće sutkinje Larise Mijušković - Stamatović.

Zbog toga se ni juče u sudnici Osnovnog suda u Podgorici, gdje se Rabrenoviću sudi za ugrožavanje sigurnosti novinarke "Vijesti" Oliveri Lakić, nisu čuli listinzi broja telefona sa kojeg je prijećeno Lakić.

“Tražim izuzeće sutkinje, jer sumnjam u njenu pristrasnost”, kazao je Božović.

Tom rečenicom Božović je preduhitrio vještaka telekomunikacione struke Predraga Boljevića da ustane i bilo šta kaže, nakon što ga je sutkinja pozvala da se izjasni o svom nalazu.

“Prije ovog ročišta predao sam sudu pismeni podnesak gdje sam pojasnio iz kojih razloga pojedini dokazi treba da se izuzmu iz predmeta, jer nisu prikupljeni na pravno valjan način. Kako vi niste vanprocesno odlučili o tome, mi sumnjamo u vašu pristrasnost i tražimo vaše izuzeće”, kazao je Božović sutkinji.

Obrazlažući zahtjev, Rabrenovićev advokat kazao je da su neki dokazi prikupljeni nakon što je tužilac Saša Čeđenović od vještaka Boljevića tražio da uradi nalaz.

“Tužilac je 26. 11. 2012. donio nalog da se uradi vještačenje, a dva dana kasnije dostavio je naredbu istražnom sudiji da se izvrši pretres mobilnog operatera i izuzmu listinzi za broj sa kojeg su, navodno, upućene prijetnje. Ako je to tako, a jeste, logično pitanje je kako je moguće da se vještak izjašnjava na osnovu dokaza, koji mu nijesu dostavljeni. Vještak je nalaz predao 10. decembra 2012. godine, a sporni listinzi su u sudu zavedeni deset dana kasnije. Sve ovo navodi da to nijesu pravno valjani dokazi, ali vi ste ih takve prihvatili”, kazao je Božović.

O njegovom zahtjevu u narednih nekoliko dana odlučiće predsjednik suda Zoran Radović.

Bivši šef obezbjeđenja i pašenog nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića optužen je da je u februaru 2011. predstavljajući se kao “Boško”, preko njemačkog broja telefona, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom uputio teške prijetnje na račun Lakić.

Tužilaštvo vjeruje da je Rabrenović narednog dana, na račun Lakić, poslao i prijeteći SMS, upućujući najgore prijetnje njenoj kćerki i cimerki, koje su u to vrijeme bile na studijama u Rimu.

Ključne optužbe Tužilaštva zasnovane su upravo na nalazu vještaka Boljevića, koji je nedvosmileno utvrdio da je sa tog broja, koji je koristio Rabrenović, prijećeno novinarki.

Lakić je tada istraživala i objavljivala tekstove o tome kako se i na koji način proizvode, a potom švercuju lažni brendovi cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu, gdje se godinama sumnja da su u taj posao uključeni najviši funkcioneri iz Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: