Brazil preživio strah: "Karioke" nakon penala eliminisale Čile

Brazilce eliminacije sačuvao Žulio Sezar koji je odbranio udarce Maurisija Pinilje i Aleksisa Sančesa
52 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2014. 19:28h

Ono što je preživio Brazil u duelu sa Čileom u ovom trenutku je za zemlju kafe i fudbala jednako - osvajanju šeste titule prvaka svijeta koju čekaju još od 2002. godine.

Možda će ona doći 13. jula, možda će se čekati još makar četiri godine, ali Brazilci su svjesni da je večerašnji meč u Belo Horizonteu izgledao kao stvoren da se višegodišnji snovi završe poput Mundijala 1950. kada su Urugvajci izazvali "nacionalnu tragediju" u Brazilu...

U vazduhu je bila eliminacija, "roha" je ponosno gazila tokom 120 minuta i dočekala zicer da ugasi snove domaćinu, ali je projektil koji je ka golu Žulija Sezara lansirao Maurisio Pinilja u 120. minutu zaustavila prečka.

Taj momenat je izgleda usmjerio stvari u penal ruletu - Brazilci su na kraju zahvaljujući Sezaru (odbranio dva šuta) otišli u četvrtfinale, a kraj je bio onog trenutka kada je Gonsalo Hara umjesto u mrežu gađao u stativu.

Brazil je tek sada jak

"Moje srce je sada u redu. Jedva sam preživio dramu, jer ranu eliminaciju ne bio mogao da preboli niko u našoj zemlji. Mislim da će igračima sada biti lakše, da je turnir za njih praktično tek počeo pobjedom nad Čileom", poručio je Žuninjo Pernambukano, bivši reprezentativac Brazila.

Bila je to utakmica u kojoj se od prve sekunde osjećalo da Brazilci teško mogu protiv pritiska. To se nije promijenilo ni nakon 18 minuta, kada je David Luiz poslije kornera sproveo loptu u mrežu.

Pravi strah je uslijedio tek kada je Aleksis Sančes u 32. iskoristio grešku Hulka i matirao Sezara.

Veliki Žulio: Sad plačem od sreće

Čileanci su znali šta žele, a Brazilci nisu mogli da pronađu način da matiraju Klaudija Brava, iako su velike šanse imali Hulk, Nejmar...

Kada je stiglo vrijeme za odluku, vidjelo se kakovog Brazil golmana ima...

"Prije četiri godine sam plakao od tuge nakon eliminacije od Holandije. Sada plačem od sreće. Preživjeli smo pakao i prošli. Očigledno je da je veliki pritisak na nama, to moramo da promijenimo ubuduće, jer ovakvih mečeve će biti još. Čestitam igračima što na sve načine pokušavaju da usreće navijače, prepoznaju trenutak. Sada moramo da se malo odmorimo i da se okrenemo četvrtfinalu", kazao je Sezar, glavni krivac za poraz od "lala" u četvrtfinalu 2010. godine.

U penal ruletu je sve počelo pogotkom Luiza, a onda su zaredom promašivali Pinilja, Vilijan i Sančes), sve dok nije mrežu zatresao Marselo za 2:0.

To je, međutim, bio samo uvod u posljednji čin drame. Čarlos Arangis je smanjio, a Marselo Dijas izjednačio nakon što je Hulk šutirao jako, ali pravo u Brava.

Potom je Nejmar rutinski savladao budućeg saigrača u Barsi i "natjerao" Haru na tenziju. Pogriješio je - stativa je zaustavila šut, iako je Sezar od te lopte bio udaljen skoro metar...

"Ovo je težak poraz, bili smo veoma blizu. Ali, ponosan sam na moj tim, na sve ono što smo uradili u Brazilu. Dijelilo nas je malo, možda koji centimetar, od četvrtfinala", rekao je vezista Čilea Arturo Vidal.

Brazil je tako izbjegao prvi poraz na svom tlu od 1975. godine, a protiv Čilea je takođe spasao tradiciju - ni četvrti put u istoriji na mundijalima nije izgubio u međusobnom duelu u nokaut fazi, nakon što je slavio 1962. u polufinalu, te 1998. i 2010. u osmini finala.

"Osjećali smo da možemo da pobijedimo prije penal ruleta i željeli smo to. Ovaj Mundijal je za nas bio jako težak, jer smo igrali sa Španijom, Holandijom i Brazilom... Ono što smo u sva tri meča pokazali govori da smo uradil veliki posao. Vjerovao sam da će ovo za nas biti čudesan Mundijal, ali se završio onako kako je izgledalo moralo da bude. Bez obzira na sve, ponosni smo, mislim da je i cijela zemlja ponosna na nas", istakao je Bravo.

Večeras je, dakle, sve završeno hepiendom, ali je činjenica da navijači i dalje čekaju da vide spektakl od "karioka".

Nisu ga vidjeli ni protiv Hrvatske, ni protiv Meksika, ni protiv Kameruna, kao ni sinoć. Nejmar i povremeno Hulk, su premalo da Luiz Felipe Skolari može javno da istakne da je njegov tim favorit da osvoji svjetsku titulu.

Galerija

Bonus video: