Ranjeni Urugvajci na razigrane Kolumbijce

"Fudbal ruši granice, pomjera planine i daje mnogo optimizma u bolje sjutra svim Kolumbijcima", napisao je predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos uoči osmine finala
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2014. 13:39h

Kolumbijci su u grupnoj fazi prikazali sve što se od njih očekivalo - atrakciju, brzinu, posvećenost. Urugvajci su, takođe, bili na nivou očekivanog u grupi smrti - borbeni, organizovani, agresivni i povremeno opasni...

Njihova snaga bili su jedinstvo tima - i Luis Suares. Nepravda, kako Urugvajci doživljavaju Suaresovu suspenziju, trebalo bi da dodatno učvrsti njihov timski duh uoči meča osmine finala protiv Kolumbije, danas na „Marakani” u Riju.

"Ništa nas neće zaustaviti. Nastavićemo da igramo sa mnogo emocija i želje, ujedinjeni u ljubavi prema našoj zemlji i našem dresu", napisao je Dijego Lugano na svom Fejsbuk profilu.

Nije, dakle, upitan njihov timski duh, ali je “la seleste“ ranjen Suaresovom suspenzijom. Kaže se, međutim, da je ranjeni lav i najopasniji. Da li, međutim, Oskar Tabares i njegovi momci imaju kvalitet da se upuste u fudbalsku borbu za razigranim Kolumbijcima, da ih „ugrizu“...

"Teško je igrati protiv Urugvaja. Oni umrtve igru, dobro se brane, bore se do fanatizma", kazao je najiskusniji kolumbijski fudbaler Mario Jepes.

Za razliku od Urugvaja, koji je od početka Mundijala pod konstantnim stresom - prvo zbog poraza od Kostarike, zatim zbog mečeva u kojima nije bilo prava na grešku, do Suaresove suspenzije, Kolumbija je i igrala i dobro se zabavljala u grupnoj fazi.

Grčka, Obala Slonovače i Japan imali su ulogu sparing-partnera. To su, ipak, selekcije kojima je takmičarski duh znatno drugačiji od urugvajskog...

Rodriges, Kvadrado, Martines... vjerovatno će imati manje prostora, a mnogo više problema da pokažu talenat u, za njih, prvoj utakmici u kojoj pored kvaliteta moraju da pokažu i karakter. A kada se govori o karakteru kolumbijskih igrača, logično je podsjećanje na Mundijal 1994, kada je super generacija (Valderama, Asprilja, Rinkon, Valensija...) zaustavljena već u grupnoj fazi, iako je do završnice došla briljantnim kvalifikacijama, u kojima je, recimo, kao gost savladala Argentinu 5:0!

"Razlika između ovog i tog tima je velika. Tada smo skoro svi igrali u Kolumbiji, sada ovi momci igraju u najjačim ligama. Mnogo su zreliji i već su prošli mnogo toga", kaže golman Farid Mondragon, najstariji fudbaler koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu, a koji je bio član nacionalnog tima i prije 20 godina.

Dvije decenije kasnije, u Kolumbiji je ponovo euforija, zemlja je ujedinjena u velikim nadanjima...

"Nije bitno ko je bijel, ko je crn, svi smo isti... Konačno smo kao jedno, konačno je duh patriotizma zahvatio cijelu zemlju. Svi smo uz našu reprezentaciju", ushićeno je govorio 21-godišnji student Pedro Gonzales, dok je poruku timu, pred meč sa Urugvajem, uputio i predsjednik Huan Manuel Santos:

"Fudbal ruši granice, pomjera planine i daje mnogo optimizma u bolje sjutra svim Kolumbijcima!

Takva euforija može, međutim, i da uplaši. Kolumbijski fudbalski fanatizam uzeo je i jedan život - Andresu Eskobaru, zbog autogola, te 1994.

Za razliku od kolumbijskih neprijatnih sjećanja i paralela, Urugvajci uoči osmine finala imaju samo pozitivne misli. Posljednji mundijalski meč na Marakani odigrali su prije 64 godine i ispisali istoriju, ušli u legendu...

U ovoj situaciji, protiv ovako inspirisanog rivala, plasman u četvrtfinale bio bi ravan tom svevremenskom podvigu...

Spektakl u Rio de Žaneiru počinje u 17 časova po lokalnom, odnosno 22 po srednjoevropskom vremenu.

Bolji iz duela Kolumbija - Urugvaj sastaće se u četvrtfinalu sa pobjednikom meča Brazil - Čile.

Galerija

Bonus video: