Italijanski desničari ne daju Da Vinčija

“Da Vinči je bio Italijan, koji je umro u Francuskoj”, te bi pozajmljivanje njegovih djela Luvru “stavilo Italiju na marginu velikog kulturnog događaja”, smatraju u Ligi Nord
1 komentar(a)
Da Vinči, Foto: Claudio Giovannini
Da Vinči, Foto: Claudio Giovannini
Ažurirano: 08.12.2018. 03:53h

Italijanske vlasti saopštile su da žele ponovne pregovore sa upravom Luvra o pozajmljivanju djela Leonarda da Vinčiji tom pariskom muzeju za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti, prenijeli su italijanski mediji.

Državna sekretarka za kulturu Lusija Borgonconi, iz ekstremno desničarske stranke Lige Nord, izjavila je za list “Korijere dela sera” da su “nezamislivi” uslovi dogovora koji je postigao bivši ministar kulture Dario Frančeskini.

“Da Vinči je bio Italijan, koji je umro u Francuskoj”, te bi pozajmljivanje njegovih djela Luvru “stavilo Italiju na marginu velikog kulturnog događaja”.

Leonardo, renesansni stvaralac, rođen je u Italiji 1452, a umro je 1519. godine u Francuskoj.

“Trebalo bi ponovo da pregovaramo... Francuzi ne mogu sve da imaju”, rekla je državna sekretarka za kulturu.

Italija se 2017. godine obavezala da glavnom francuskom muzeju pozajmi sve slike Da Vinčija za izložbu 2019. povodom 500 godna smrti majstora slikarstva.

Po tom sporazumu, Luvr se obavezao da pozajmni muzeju u Rimu djela drugog velikog renesansnog slikara, Rafaela Santija (1483-1520), za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti, 2020. godine.

U Luvru je najpoznatija Da Vinčijeva slika, “Mona Liza” - Đokonda.