Mješavinom kari začina protiv visokog pritiska

Kardiolog dr S. Tanikačalam, koji vodi istraživanje, kaže da su testirali mješavinu đumbira, kardamoma, kim i bibera, što su uobičajeni sastojci indijske kuhinje
109 pregleda 0 komentar(a)
kari, začini, Foto: Shutterstock
kari, začini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2014. 10:25h

Indijski naučnici tvrde da su uspješno testirali mješavinu kari začina koja je snizila pritisak laboratorijskim miševima, što daje nadu da bismo u budućnosti mogli da imamo prirodan i cijenom pristupačan lijek protiv te hronične bolesti.

Kardiolog dr S. Tanikačalam, koji vodi istraživanje, kaže da su testirali mješavinu đumbira, kardamoma, kim i bibera, što su uobičajeni sastojci indijske kuhinje.

Mješavina se pokazala vrlo efikasnom u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju oksidacijskog stresa kod laboratorijskih miševa.

Začini su uspješno djelovali kod smanjenja renovaskularne hipertenzije, drugog po učestalosti oblika visokog krvnog pritiska, koja je posljedica sužavanja krvnih sudova u bubrezima.

Hipertenzija se danas najčešće liječi modernim lijekovima koji su skupi, a moguće nuspojave odvraćaju mnoge pacijente od takvog oblika liječenja.

Naučnici žele da prošire istraživanje na životinjama kako bi provjerili da li je mješavina začina efikasna i kod hroničnih stanja prije nego što pređu na klinička ispitivanja na ljudima, što je posljednji korak prije nego što bi novi lijek mogao da bude pušten u prodaju.

"Dugoročno ćemo pratiti laboratorijske miševe kako bismo vidjeli djeluju li začini. Naš krajnji cilj je da razvijemo lijek koji će biti efikasan i jeftin", rekao je dr Tanikačalam.

Bonus video: