Kosmajac nije ni u Republici Srpskoj

Kosmajac je prošlog petka napustio Srbiju i otišao u Crnu Goru, a poslije dva dana prešao je u BiH
217 pregleda 5 komentar(a)
Dragoslav Kosmajac kuća, Foto: Ivana Komnenić
Dragoslav Kosmajac kuća, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 27.06.2014. 17:06h

Ne postoji nijedan operativni podatak da se Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao jednog od najvećih narko-dilera, nalazi na području Republike Srpske, kažu u ministarstvu unutrašnjih poslova RS

Istovremeno, za ovim licem nema raspisane potjernice, na osnovu koje bi MUP RS i bilo koja druga policija mogli da djeluju, odnosno da ga uhapse, istakli su u MUP-u RS povodom medijskih navoda da se on nalazi u BiH i da ima prijavljeno prebivalište u Trebinju.

Na optužbe gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da je državni vrh RS u sprezi sa kriminalnim miljeom i da dokumenta nisu mogla biti izdata bez njihovog znanja, reagovao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

On je podsjetio Vučurevića da su dokumenta Kosmajcu izdata još 2002. godine, upravo u vrijeme kada je politička stranka kojoj Vučurević pripada, Partija demokratskog progresa, činila izvršnu vlast u RS, objavila je RTRS.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević optužio je danas vlasti u RS za spregu s kriminalom, a povodom navoda da Kosmajac posjeduje dokumenta BiH.

Mediji u BiH proteklih dana objavili su da Kosmajac ima prijavljeno prebivalište na području Trebinja u ulici Vinogradska bb i državljanstvo BiH, od 2010.godine.

Kosmajac je prošlog petka napustio Srbiju i otišao u Crnu Goru, a poslije dva dana prešao je u BiH.

Vučurević je na konferenciji za novinare zatražio javno objašnjenje u vezi s ovim slučajem od MUP-a RS i bezbjednosnih agencija BiH i najavio da će sa kolegijumom gradske skupštine razmotriti i mogućnost sazivanja vanredne sjednice, na kojoj će biti i zvanično zauzet stav povodom slučaja Kosmajac.

Vučurević: Kosmajac mogao da dobije dokumenta samo uz podršku vlasti

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je danas da lični dokumenti Dragoslavu Kosmajcu ne bi mogli biti izdati u RS bez znanja vrha vlasti i bezbjednosnih struktura.

"Dokumenta bilo kom kriminalcu ovakvog kalibra, koji je međunarodno poznat, ne mogu se izdati bez znanja vrha države i bezbjednosnih struktura - predsjednika Republike, vlade i ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", rekao je Vučurević na konferenciji za novinare u Trebinju.

Kako je javio Radio Trebinje, on tvrdi da izdavanje dokumenata Dragoslavu Kosmajcu 2010. godine u Trebinju daje povoda osnovanoj sumnji u "spregu kriminala i vlasti u Republici Srpskoj".

Trebinjska policija juče je potvrdila da je Kosmajcu lična karta izdata 2009. godine, a pasoš godinu dana kasnije, 2010. godine.

On je još upozorio da je osim Kosmajca, u Trebinju primijećen boravak "znatnog broja privrednika i finansijski moćnih ljudi, koji su u Srbiji procesuirani za privredni kriminal i rušenje privrede RS kroz privatizaciju".

Vučurević zbog toga sumnja da je riječ "o organizovanoj sprezi vlasti Republike Srpske i kriminalnih grupa".

"Kriminalne grupe koje borave u Trebinju nisu slučajno tu - one su u sprezi s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj, zbog čega sumnjamo da se u Trebinju kreira politika likvidacije onih koji su poveli borbu protiv kriminala i korupcije, te izborni inženjering u oktobru, s ciljem očuvanja vlasti i slobode, prije svega, Milorada Dodika i pojedinaca iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)", naveo je gradonačelnik Trebinja.

Dodik je kazao da "uopšte nije znao" da postoji Dragoslav Kosmajac, dodavši da je o njemu čuo preko medija.

Upitan da prokomentariše tvrdnju gradonačelnika Trebinja da izdavanje ličnih dokumenata Kosmajcu u RS govori o sprezi vlasti i kriminalnih grupa, Dodik je rekao da "veću budaletinu nije čuo".

"Kada je riječ o takvim mentalnim monstrumima kakav je Vučurević, ja ne znam šta da kažem, ali očigledno da je uspio u svojoj namjeri, jer dajem izjavu povodom njegove gluposti", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Bonus video: